От х:

Днес в x:

НАТО: Косовска армия е възможна само с промяна на Конституцията

Косовските институции не трябва да бързат с трансформацията на Силите за сигурност във въоръжени сили, заяви от Прищина заместник-помощник генералният секретар на НАТО за провеждането на операции Джон Манза. Той беше в страната във връзка с форум на темата „НАТО и Западните Балкани“.

По думите на Манза генералният секретар на Алинаса Йенс Столтенберг ясно е дал да се разбере, че трансформацията на Силите за сигурност в армия трябва да се случи само чрез изменения на Конституцията.

„Моят съвет е, че най-добрият начин да се гарантира трансформация на Силите за сигурност във въоръжени сили е трансформация с въздържаност, стъпка по стъпка, а не чрез прибързани решения“, каза той. Манза също приветства решението на президента Хашим Тачи да направи промяната чрез закон, предложението за който по-късно беше оттеглено от дневния ред на парламента.

Според високопоставения представител на Алианса прибързването по този въпрос може да застраши установеното сътрудничество и по тази причина „НАТО иска този процес да се проведе в съответствие с конституцията“, предаде БГНЕС.

„Ако трансформацията не се осъществи по правилния начин, може да бъде застрашено цялостното сътрудничество“, допълни Манза.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини