От х:

Днес в x:

18 °C

Бум на ухапани от кърлежи, хората настояват да се пръска пак

Около 130 души на ден се обръщат към Националния център по заразни и паразитни болести след ухапане от кърлеж, съобщи за OFFNews директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Няма точна статистика колко души са ухапани от кърлеж, тъй като не всички са насочвани към центъра от личните си лекари. Много хора дори не търсят лекарска помощ след ухапване.

По думите на проф. Кантарджиев  обърналите се към НЦЗПБ тази година са значително повече в сравнение с минали години. Пациентите се обръщат към Центъра за изследване на самия кърлеж, за да се установи дали е носител на борелия, която причинява Лаймска болест. По-важно е да се знае, че 30 дни по-късно пациентите трябва да се изследват за антитела, което според Кантарджиев прави първото изследване излишно, тъй като не всеки кърлеж, носител на борелия, заразява при ухапване. В същото време кърлеж, който няма борелия, може да предаде други бактериални инфекции, сред които причинителят на Марсилската треска, причинителят на Ерлихиозата и причинителят на Анаплазмозата. 

Проф. Кантарджиев препоръча след отстраняване на кърлежа и след консултация с личния си лекар пациентът да приема антибиотик, който да покрива всички бактериални инфекции, пренасяни от кърлежи. 

От началото на годината в страната са регистрирани 54 случая на Лаймска болест. За същия период през изминалата година са регистрирани 86 случая на заболяването. От началото на годината са регистрирани и 22 случая на Марсилска треска при 52 случая за същия период на миналата година. 

От бум на кърлежи в Борисовата градина около алея "Яворов" се оплакаха пред OFFNews столичани, които живеят в района и разхождат всяка сутрин кучетата си там. Те настояват кметът на район "Изгре"в да нареди тревните площи да бъдат напръскани отново, за да се спре нашествието на тези паразити по хора и животни. 

Според експертите дъждовното време благоприятства разпространението на кърлежите. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини