От х:

Днес в x:

Утре изплащат заплатите на миньорите от мина „Оброчище“

Заплатите на миньорите от „Оброчище" ще бъдат изплатени на 8 юни. Това каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред "Фокус".

„Вчера около 19.00 часа се чух с представители на концесионера. Като първо отправих запитване за заплатите на миньорите, както и за основните им задължения по договора. Не можем да бъдем безразлични към съдбата на всеки един миньор, защото те изпълняват задълженията си в мината и е необходимо да получават възнагражденията си. Това, което получих като информация е, че към момента на обаждането ми финансовият отдел разпечатваше фишовете със заплатите на миньорите, като по техни данни на 8 юни (четвъртък) на миньорите ще бъдат преведени заплатите", обясни Станков.

По думите му на същата дата ще бъдат преведени и концесионните задължения на концесионера „Евроманган" ЕАД към Министерство на енергетиката, които са в размер на малко над 205 хил. лв.

„След като направят превода, ни уведомяват с изпращане на платежния документ. Ние проверяваме изпълнението на техните задължения, които сме посочили. Ако то е изпълнено, на концесионерът биват възстановени правата", уточни зам.-министърът. „В момента, в който концесионерът плати задълженията си, ще получи обратно правото да добива и преработва рудата и да я реализира на пазара", добави зам.-министър Станков.

Той припомни, че с временното спиране на концесията Министерството на енергетиката е ограничило правата на концесионера, свързани с добива и преработката на мангановата руда, но всички задължения по договора за поддържане на рудника в експлоатация –изпомпването на водата, нагнетяване на въздух и това миньорите да могат да изпълняват задълженията си по укрепване на галериите, остават.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини