От х:

Днес в x:

Държавата срещу шума на морето, 1500 туристи в битка за едно паркомясто

Приблизително 1500 туристи ще се борят за едно паркомясто по големите ни курорти. Това показа проучване на "Монитор" в началото на сезона. Повечето от най-големите ни места за почивка разполагат с ограничен брой паркинги.

Синята зона в Бургас е с най-голям капацитет и може да поеме 5000 коли. В Слънчев бряг има два паркинга съответно с 500 и 1200 места. Несебър – 300 извън Стария град. Паркингът при автогарата в Албена може да приюти 331 автомобила, след което гостите може да използват шатъли или да се придвижват пеша. Созопол има терен за 500 автомобила. Простата сметка показва, че тази част от Черноморието може да приеме общо около 8000 коли. Като се добавят към тях и приблизително 3000-те места на паркинг за хотелите, общата цифра става малко над 10 000 места.

Междувременно правителството обяви безкомпромисни мерки срещу прекомерния шум по Черноморието, с които да се гарантира спокойствието на туристите по време на летния сезон. Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че един от основните въпроси, които са разгледани на среща в Министерски съвет с представители на министерства и агенции към тях и с областните управители на Бургас, Варна и Добрич, е прекомерният шум след 24:00 часа.

Той уточни, че за справянето с проблема ще бъде подписан протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно и на първо място ще проверяват по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка.

Ще бъде подкрепен и насърчен легалният туристически бизнес - този, който спазва законите и наредбите и който си плаща данъците.

"Ще бъдем категорично против, като ще налагаме съответните санкции в резултат на мащабни обединени проверки, на тези, които извършват сенчест бизнес, заобикалят плащането на данъците, не спазват нормативните изисквания, наредбите и законите, тъй като по този начин не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България", коментира Валери Симеонов.

Вицепремиерът каза още, че към неговия кабинет ще има обявен национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон и ще бъдат безкомпромисни към нарушителите. По думите му не само по морето, а навсякъде в държавата прекомерният шум е бич. По думите му те са съвместни, междуведомствени и допълнително ще бъдат активизирани.

Зам.-министърът на здравеопазването ген. Николай Петров посочи, че срещата е била изключително полезна в посока на комуникацията, комплексността и изчерпателността на отговорните органи в държавата за това да се осигурят правата на всички български и чужди граждани, които ще посетят Черноморието. Според него става дума за милиони хора, които имат право да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват, да консумират нерискова храна. Петров обясни, че провеждането на това дълго съвещание и излизането с документ, който да синхронизира работата на всички не само контролни, но и отговорни органи е било от голямо значение. Той обеща, че институциите ще си свършат работата и изрази надежда в края на туристическия сезон да отчетат един добър резултат.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини