От х:

Днес в x:

30 °C

Ем-а е-са-са: най-забавните игри от миналото

Спомняте ли си за прекрасните моменти, когато вечерта беше изпълнена с игри, разказване на страшни истории и споделяне на разби интересни тайни, които винаги оставаха на любимото място за игра.
Спомняте ли си за играта на ластик, Дама, Стражари и апаши, Народна топка и много други?
Сякаш тези игри говорят и разказват история всеки път, когато група деца се забавляват с тях (колкото и рядко да е напоследък), а вие гледате отстрани.
Приказките, които разказват са за едно отминало и истинско детство, а ето кои са тези игри:

1. Игра на ластик

Кое момиче не познава добре тази игра? Играе се с 3 или 4 човека. Ако броят на участниците е четен, се играе в отбори по 2-ма човека, а ако е четен играе всеки за себе си. Децата скачат на ластик, който другите две деца опъват. Скача се в различен такт, придружен с песничка. Нивото на ластика се мени – първо е на глезените, след това на прасеца, на коленете на кръста, под мишниците. Тази игра огласяше улиците и освен „Ем-а-ес-ес-а-ес-ес-а-пи-пи-а”, също изразът „Само още малко, мамо!” беше част от нея.

2. Народна топка

Тази игра несъмнено се нарежда след любимците на мъниците. Децата се разделят на два отбора и всеки отбор избира свой консул. Консулите застават на определена линия и целта им е да уцелят хора от противния отбор. Този отбор, който пръв остане без участници, губи играта. Споровете, разбира се, са част от нея. „Не ме уцели, само лееееееко ме докосна!” е основен израз в тази игра.

3. Дама

Тази игра се нуждае само от тебешир, малко камъче и щастливи деца. Схемата се чертае, в зависимост от възрастта на децата, по-дълга или по-къса. Първият хвърля камъчето в първото квадратче и скача, до последното, връща се и докато е на един крак взима камъчето. Играта продължава, докато не стъпи на линия. Внимание, караниците не са изключение и тук.

4. Сляпа баба

Очите на „сляпата баба” се връзват и тя трябва да хване останалите, които са около нея. Незабравяйте а детето в себе си и го пазете добре, защото детството никога няма да бъде такова, каквото беше и такова, каквото трябвяа да бъде.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини