От х:

Днес в x:

Опразниха последния временен бежански лагер в Атина

Гръцката полиция започна евакуацията на последния временен лагер за мигранти и бежанци, който беше създаден в сградата на старо летище до Атина, съобщиха властите в страната.

Близо 450-500 души са в лагера“, каза говорителят на полицията Теодорос Хронопулос, който посочи, че операцията по опразването му протича без инциденти, тъй като обитателите му са били информирани предварително.

Намиращите се в лагера предимно афганистански бежанци са обитавали разпадащи се чакални и изоставени спортни съоръжения, построени за Олимпийските игри през 2004 г.

Евакуацията на мястото идва след многобройни призиви от страна на неправителствени организации, според които мястото не е пригодно за продължително настаняване на хора. През февруари част от бежанците обявиха гладна стачка заради липсата на топла вода и храна.

По думите на Хронопулос семействата ще бъдат настанени в друг лагер, близо до град Тива. Възрастните, които са без роднини, ще бъдат изпратени в полицейски участъци за проверка на самоличността им.

В момента в Гърция има около 60 000 мигранти и бежанци.

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини