От х:

Днес в x:

Бургаският университет „Проф. Асен Златаров“ печели младите с доволни студенти и атрактивни специалности

Младите хора в Бургас и региона най-често избират обучение в държавния университет „Проф. Асен Златаров“ след препоръка от приятели, които са се обучавали или се обучават във висшето училище. Везните в полза на най-стария университет в Южна България накланят допълнително и специалностите, в които висшето училище дава възможност за качествено и модерно обучение, съответстващо на потребностите на трудовия пазар.

Това показват данните от представително проучване, проведено от мобилни екипи на университета в рамките на тазгодишната кандидатстудентска кампания.

В рамките на анкетата почти една трета от младите признават, че правят избора си на специалност, освен по препоръка на приятели (32% от момичетата и 38% от момчетата), и – доверявайки се на референции от изнесен университетски център и на посещение във висшето училище.

Мнението на доволни студенти на ВУЗ-а и на учителите на бъдещите кандидат-студенти са с еднаква тежест при вземането на решение – по около 25 на сто решават какво да следват, доверявайки се именно на тези два авторитетни фактора.

Според 47,5 на сто от анкетираните потенциални кандидат-студенти на бургаския университет „Проф. Асен Златаров“ социалните мрежи помагат сериозно при избора на професия. Именно на коментарите в социалните медии повече от една трета от момичетата разчитат, за да направят своя решаващ избор за професионална реализация.

Два са определящите фактори при избора на обучение в университет „Проф. Асен Златаров“. Основният коз на висшето училище в очите на младите хора са съществуващите специалности, както и добрата географска локация на Университета.

За академичната 2017-2018 година като най-атрактивни в бургаския държавен университет „Проф. Асен Златаров“ се очертават специалностите „Компютърни системи и технологии (с преподаване на български и английски език)”, “Софтуерно инженерство“, „Биотехнологии“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Медицинска сестра“, „Туризъм“ и „Маркетинг“.

Вярно на традицията да изледва нагласите на младите хора и в перспектива, ръководството на университета е установило в анкетата, че специалностите, към които учениците в Бургас и региона проявяват интерес, но не се предлагат във висшето училище, са Медицина, Стоматология, Финанси, Фармация, Счетоводство и одит и Архитектура.

Източник: Haskovo.NET
Последни новини