От х:

Днес в x:

Тянкова към ВСС, който я изслушва за нов мандат: Нямате административен капацитет, извинете

“Не ми се сърдете, но мисля, че на този състав на Висшия съдебен съвет му липсва административен капацитет”. Така отговаря на въпрос на член на ВСС шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова на продължилото почти три часа изслушване. Само минути след това изказване ВСС с пълно единодушие от 12 гласа я избра за председател на съда за втори мандат.

Пълен запис от вчершаното изслушване е публикуван в сайта “Правен свят”.

Миглена Тянкова успя да преодолее негативните практики на предишното ръководство на Окръжен съд-Хасково, успя да върне доверието в председателя на съда.

Това е част от констатациите, които членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева, Камен Иванов и Милка Итова изложиха в подкрепа на кандидатурата на Миглена Тянкова за втори мандат като председател на Окръжен съд-Хасково.

Тянкова бе разпитвана по широк кръг въпроси и отговори на всеки един от тях, дори на онези, свързани с оценка на дейността на самия Висшия съдебен съвет, който пък веднага след това трябваше да оценява самата нея.

В изложението си Тянкова отбеляза какво е свършила през първия си мандат и какво остава да бъде свършено. Тя пое Окръжен съд-Хасково от покойния вече Росен Русев. До тогава не е била извършвана нито една проверка на районните съдилища, но след нейното встъпване това се променило.

Тянкова бе питана и за разрешенията за специални разузнавателни средства. Обясни, че преди да поеме поста имало нещо като регистър, който бил анонимен, в него били написани само имената на разработките - "всички пернати животни", както каза Тянкова, без да се съхранява екземпляр от заявителя.

И изнесе някои данни. През 2011 г. е имало 650 искания за прилагане на СРС и 650 разрешения, нито един отказ. Откакто тя е административен ръководител исканията намалели 7 пъти, отказите са над 10%, всички мотивирани. Въвела е изцяло нов регистър, с много по-подробна информация във връзка с исканията и разрешенията на СРС, съхранява се и екземпляр от заявителите, за да може да се следи за срокове, основания, резултати и др.

Тянкова посочи, че проблемът със СРС е много голям не само за нея, която е поела цялата отговорност за тази дейност, а за всички председатели на съдилища. И обясни за какво става дума. На наскоро проведен семинар, на който присъствали шефове на съдилища, представители на Националното бюро за контрол на СРС, служители на прокуратурата, ДАТО, ДАНС, ГДБОП, неин колега магистрат казал, че всички те са потенциални обвиняеми, защото ако откажат, може да ги обвинят във възпрепятстване на правосъдието. А ако решат да дадат разрешение, трябва да се доверят изцяло на заявителите, защото съдиите нямат достъп до националната база данни за населението, нито дали посоченото ЕГН и адрес са верни, нямат достъп до мобилните оператори и т.н.

Членът на ВСС Галя Георгиева постави друга важна тема пред кандидатката - реорганизацията на съдебната карта. По тази тема Тянкова отбеляза, че е изготвила доклад от над 90 страници за всички районни съдилища от района. Обясни, че най-ниско натовареният съд е този в Ивайловград, но той се намира на границата на с Гърция. Добави, че през 2011 г. там е открит и нов ГКПП. Призова ВСС да не закрива съдилища по механични критерии - разстояние, брой съдии и др. Изрази и опасение, че ако в граничните райони се закрият районни съдилища и прокуратури, това може да доведе и до закриване и на полицейски управления. Да не се стигне до абдикация на цялата държава в тези райони, каза още Тянкова. "В един момент ще си дадем сметка, че това е най-голямата грешка, която сме направили. С оглед всички процеси в Близкия Изток, политическата ситуация в Турция, мигрантският поток, трябва много внимателен анализ и сериозна експертиза, когато се мисли за закриване на който и да е районен съд", каза още кандидатката. Тя изнесе и един интересен факт - ГКПП "Капитан Андреево" е най-натовареният в Европа и на второ място в света, след тези на границата между Мексико и САЩ.

Камен Иванов поиска да знае на каква натовареност е самата тя. Отговорът беше показателен – тя е на много по-висока натовареност от тази, която ВСС препоръча със свое решение отпреди година. Заместниците ѝ също били на по-голяма натовареност. Добави, че въпреки административните си задължения, екипът ѝ няма нито едно просрочено дело. Единствено тя имала едно дело, забавено със 7 дни.

Последва нов въпрос – нейната оценка за ВСС по шестобалната система. Макар и неудобен, той също получи своя откровен отговор. "Ако работя в такава среда, ще се разболея", така Тянкова отговори на Соня Найденова. И продължи: "Членовете на ВСС трябва да са стъпили здраво на крака, да имат житейски и професионален опит. На този съвет му липсва административен капацитет, извинявам се, че го казвам. Години наред бяха необходими, за да навлезе в нашите конкретни ежедневни проблеми на терен. Свърши се и много работа. Това, което най-много тежи обаче е постоянното противопоставяне. Това не е необходимо на никого от нас. Да се обедним за общите каузи и за доброто на системата. Каква полза от това, че в Хасковския район се опитваме да постигнем всичко по стандарти, като не се вижда дори от местните медии, отразяват се само скандалите. Като приключи мандатът на този ВСС ще поставя оценка, да не забравяме, че имате още няколко месеца. Едва ли е моментът сега да давам оценка, но това обезверява колегите. Това е част от причините, с които колегите отказват да бъдат издигнати за членове на ВСС".

След изслушването ѝ всички членове на ВСС, които взеха думата, се изказаха положително.

Галя Георгиева заяви, че първият ѝ мандат е бил изключително успешен. "Твърдя го като съдия от АС-Пловдив, на който през 2011-2012 г. беше възложено да провери работата на ръководството на този съд. Г-жа Тянкова в изтеклия мандат успя да преодолее негативните практики на предишното ръководство, с нейния екип. Успя да върне доверието в председателя на съда и в ръководството на съда. Преди г-жа Тянкова да стане председател, делата за контрабанда, над 70% от тях, се разпределяха на бившия председател на съда (Росен Русев – б.р.). Съдиите нямаха нормална комуникация с бившия председател и ръководството, защото просто отсъстваха от работа. Преди г-жа Тянкова да стане председател на окръжния съд, служебната кола изминаваше по около 6000 км на седмица. Тя успя да овладее сериозната ситуация, която се беше създала в този окръжен съд и в целия окръг. Тя има нормална комуникация със съдиите в съда и окръга. Въведе ред и дисциплина в този съд по отношение на изписване на делата, спазване на графика и нормалната комуникация с другите органи в този район. Беше дълго изслушване, отговори на всичките въпроси, които ѝ зададохме, част от тях неудобни. Тя е подкрепена от колегите си и от контакта, който имам със съдиите, знам, че се съобразява със съдийското самоуправление и уважава колегите си", заяви Георгиева.

Камен Иванов на свой ред каза, че Тянкова не е просто административен ръководител, а преди всичко съдия, който работи наравно с колегите си. Обясни, че тя отговаря на всички законови изисквания, за да заеме за втори мандат поста председател на ОС-Хасково. Добави, че тя е отчела не само свършеното, но и това, което не е успяла и ще ѝ бъде приоритет в следващия мандат, като например улесняване на достъпа до съдебната сграда на хората в неравностойно положение, да изгради модул за електронни услуги за адвокатите и т.н. "Отговори искрено на всички въпроси. Изразените становища от колегите ѝ на общото събрание при изслушването ѝ са били искрени", каза още Иванов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Жо
    жорко
    13 -6
    16:24, 17 май 2017
    Бре като чета това всичко имам чувството че е БЕЗГРЕШНА Ами назначете е тогава ПОЖИЗНЕНО и да се реши въпроса ЗАВИНАГИ
  • 2
    Ма
    Матева
    3 -8
    18:26, 17 май 2017
    Поздравления за госпожа Тянкова! Щом е успяла да п... Виж коментара

Още новини

Последни новини