От х:

Днес в x:

Конституционният съд няма да се произнесе за магистратската квота на Висшия съдебен съвет

Конституционният съд няма да се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде обявен в противоречие с основния закон изборът на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота, поради отпаднала необходимост. Това се разбра от решение на КС от вторник, 19 септември, с което е прекратено производството, въпреки че през юни искането беше допуснато за разглеждане.

Гешев сезира КС преди повече от три месеца заради промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които бе свалено необходимото мнозинство във ВСС за отстраняването му от 17 гласа в 25-членния съвет на 15 гласа. Същевременно през май парламентът "отмени" избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота и прие, че до три месеца трябва да започне нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, паралелно с избор на 11-членната парламентарна квота от Народното събрание.

През юли изненадващо беше внесено предложение от ДПС за промени в ЗСВ, с което изборът на членовете на ВСС ще се определя само от Върховния административен съд, изключвайки напълно ВКС. При разглеждането на промените обаче ДПС се отказа от идеята си. КС прекратява производството с мотив, че оспорената законова разпоредба вече не е част от правния мир.

"Съдът не може да разглежда искане за установяване на противоконституционност /на разпоредба/ поради отпадане на предмета на искането, независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос", казва КС.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини