От х:

Днес в x:

Караниколов поиска доклад за районите с бивши уранови мини

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди изготвяне в срок от 3 седмици на подробен доклад за състоянието на всички обекти и съоражение, стопанисвани от „Екоинженеринг-РМ“ ЕООД. Той ще съдържа и резултатите от извършвания от дружеството мониторинг на повърхностни и подземни води в районите на бившите уранови мини, съобщиха от ведомството.

„Екоинженеринг-РМ“ ЕООД е дружество от системата на Министерство на икономиката с предмет на дейност изготвяне, възлагане и изпълнение на проекти и програми за техническа и биологическа рекултивация и мониторинг на радиоактивно замърсени обекти и очистване на замърсени води.

Днес Караниколов се е срещнал с ръководството на фирмата и са били набелязани мерки за оценка на състоянието на съоръженията и повишаване ефективността на мониторинга на закритите уранови мини в България. Мерките са в съответствие с взетото решение от Консултативния съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина към Министерство на икономиката, взето на заседание от 21.04.2017 г.

От министерството посочват, че основен приоритет ще е да се засили контрола и да не се допусне риск от радиоактивно замърсяване на почвата и водите.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини