От х:

Днес в x:

Банката за развитие ще проверява как се санират сгради у нас

Банката за развитие към Съвета на Европа ще проверява как се санират многофамилни жилищни сгради у нас по Националната програма за енергийна ефективност през май. 

Това пише в отговор на бившия вече служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов до неговия предшественик Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на ЕС през 2018 г., съобщи БГНЕС.

Служебният строителен министър е категоричен, че от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г. върху изпълнението на дейностите по програмата не е осъществяван необходимия контрол. От обясненията му става ясно, че не е създадено звено за контрол, а общините да са и възложители, които контролират сами себе си. 

“Общината наблюдава и извършва текущ контрол по изпълнението на строително-монтажни работи, които договаря в качеството си на възложител”, обяснява бившият вече служебен министър на МРРБ. Той напомня, че при половината от проверените в началото на февруари сгради в 26 от областните центрове, които са били в процес на саниране, са открити нарушения.

Към 20 април 2017 г. изплатените средства от Българската банка за развитие към външни изпълнители на програмата за саниране на панелните блокове са в размер на почти 600 млн. лв. ББР е сключила общо 2022 договора за целево финансиране за одобрени по Програмата сгради. Става въпрос за саниране на над 11,3 млн. кв.м. разгъната застроена площ. 

Това пък става ясно от отговор на Попниколов на отправен от депутата Манол Генов (БСП за България) въпрос.

Спас Попниколов разкрива още, че МРРБ в периода февруари-октомври 2015 г. договарянето на обновяването на сградите е ставало на свободни цени без лимит. През октомври 2015 г. е въведен лимит от 348 лв. на референтните стойности за отделните дейности по обновяване на сградите. През януари 2016 г. този лимит пада на 192 лв., а през октомври санирането поевтинява още – до 172 лв. за сгради над 8 етажа и 154 лв. за сгради до 8 етажа. Към днешна дата не може да се определи средната стойност на единица санирана площ, констатира служебният министър. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини