От х:

Днес в x:

Над 1000 деца преминаха профилактичните прегледи, организирани от Община Димитровград

1 047  деца от първи до трети клас от 10 димитровградски училища са били обхванати в профилактичните прегледи при стоматолог, физиотерапевт и очен лекар. Това е станало в рамките на кампанията, която Община Димитровград организира за четвърта поредна година. Прегледите са били извършени в края на месец март и началото на април. Целта е превенция на заболяванията при децата в ранна възраст, а прегледите са безплатни, припомни шефът на Хуманитарния отдел в Общината Антоанета Шаркова.

Близо 400 деца от 10 общински училища са преминали преглед при офталмолог, обобщи д-р Милка Иванова. От тях 49 имат късогледство, други 15 имат установено далекогледство, а т.нар."мързеливо око" имат 11 ученици от първи клас. Според нея, данните сочат по-малка заболеваемост на база предледите от предни години. Д-р Иванова препоръча да се организират такива и за деца в по- ранна възраст, когато проблемите могат по-лесно да се отстранят.

Физиотерапевтът Надим Шабан отчете, че 332 деца от втори клас са били прегредани за гръбначни изкривявания. Проблеми са били открити при 11 деца. Става дума за функционални нарушения на гръбначния стълб. Има и един случай на заболяване на опорно-двигателния апарат.

"В последните 2-3 години се повиши културата на родители и учители по отношение на физическата активност при децата, което доведе до намаляване на случаите на заболявания", коментира Надим Шабан. Той също препоръча на родителите да не пренебрегват посещението при специалист за преглед на опорно-двигателния апарат.

Д-р Татяна Ташева е извършила профилактичните прегледи на зъбите на 315 третокласници. Резултатите и тук сочат по-малък брой малчугани с проблеми. 137 деца имат кариеси и нито един открит пулпит. 168 нямат ученици нямат проблеми със зъбите, обобщи д-р Ташева. Тя препоръча при нужда да се потърсят специалисти - ортодонти в големите градове, тъй като тук такива липсват.

Лекарите, извършващи прегледите дават предприсание на родителите на деца и ги насочват към личния лекар. От Общината припомниха, че прегледите стават със съгласието на родителите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини