От х:

Днес в x:

31 °C

Изкуствените аромати увеличават риска от поява на рак, астма и проблеми с бъбреците

Опасността от синтетичните аромати е реална. Всеки, независимо от възрастта и здравословното си състояние трябва да превърне избягването на изкуствените аромати в основен приоритет, пише д-р Акс.

Близо 95% от веществата използвани в синтетичните аромати се добиват от нефт (суров петрол). Сред тях - канцерогенни производни на бензола, алдехиди, толуен и много други токсични вещества увеличаващи риска от развитие на рак, вродени малформации, заболявания на централната нервна система и алергични реакции. За съжаление 30 години по-късно токсичните съставки продължават да се появяват в продукти, които употребяваме ежедневно. Част от тях влизат в състава на лосиони, шампоани, перилни препарати, хигиенни продукти. Обикновено в етикетите те са споменати като “аромати”. Смята се, че голяма част от тях засягат работата на ендокринната система, което на свой ред би могло да доведе до поява на наднормено тегло и наследствени заболявания.

Избягването на изкуствените аромати е жизненоважно. Терминът “аромати” в етикетите обикновено включва голям брой вещества – поне 3000. Когато използвате продукти съдържащи “аромати” или “парфюм” рискувате в кръвта ви да попаднат тези мистериозни съставки.

И макар любовта ни към естествените ухания да е закодирана в нашата ДНК, като за средство за откриване на храна и брачен партньор, синтетичните аромати са напълно излишни и могат да ни разболеят. Естествените ухания имат дълга история в религиозните церемонии и погребенията, а също и като средство за повишаване на либидото.

Изкуствените аромати започнаха да се появяват в самото начало на 19-те век. Рискът от употребата им включва краткосрочни симптоми като алергии и респираторни проблеми, но също главоболия, световъртеж, гадене и проблеми с концентрацията. Съществуват и редица не толкова забележими странични ефекти.

Какво представляват изкуствените аромати ?

Изкуствените аромати представляват комбинация от съставки, включително канцерогени, алергени, респираторни дразнители, вещества засягащи функциите на ендокринната система, невротоксични химикали. Изкуствените аромати се срещат във всички видове козметика, а също и в ароматизаторите и перилните препарати. Продуктите за коса са особено проблематични. Над 95% от шампоаните, балсамите и стилизиращите продукти съдържат изкуствени аромати.

Често опасните вещества не са упоменати в етикета.

Като цяло за производството на изкуствени аромати се използват поне 3000 съставки.

Ако се питате защо компаниите продължават да използват синтетични аромати – отговорът е прост – цената. Те са изключително достъпен начин да придадете на шампоаните и лосионите необходимото ухание. За съжаление, фактът че ароматът е приятен, не означава, че е и полезен.

През август 2016 бе публикувано изследване на експерта по ароматите Ан Стейнеман, чиято цел бе да определи как ароматизираните продукти влияят на ежедневието ни. То откри, че 50% от хората предпочитат на работното им място, в здравните заведения, хотелите и самолетите да няма никакви аромати.

Сред другите резултати от изследването са:

- Здравословни проблеми след излагане на въздействието на изкуствените аромати: 34% от хората докладвали за един или повече от един странични ефекти от употребата на ароматизирани продукти. Най-често срещаните симптоми били: 18% респираторни проблеми, 16% проблеми с лигавицата на носа, 15% мигренозни главоболия, 10% кожни проблеми, 8% астматични пристъпи, 7% неврологични проблеми, 5% когнитивни проблеми, 5% стомашно-чревни проблеми, 4% сърдечно съдови проблеми, 4% проблеми с имунната система, 3% мускулно-скелетни проблеми, 1% други проблеми

- Ароматизатори за пране: 12% от хората докладвали за здравословни проблеми вследствие аромата на перилните препарати носещ се от сушилнята. Симптомите включвали главоболие, затруднено дишане и други.

- Близост до хора употребяващи ароматизирани продукти: 23% от участниците в изследването докладвали за здравословни проблеми в резултат на близостта си с хора употребяващи ароматизирани продукти.

- Обществени места: 17% от хората заявили, че не са в състояние или не искат да използват обществени тоалетни, заради наличието на ароматизатори или ароматизирани продукти. 17% не били в състояние или отказвали да мият ръцете си със сапун на обществени места, заради подозрения, че сапуна е ароматизиран. А посещението на различни обществени места на други 22.7% било възпрепятствано заради наличието на ароматизирани продукти.

- Икономически загуби: Излагането на действието на ароматизираните продукти има и икономически последици. 20% от анкетираните биха напуснали бизнессреща, заради наличието на ароматизирани продукти. 15% отговорили, че са пропускали работни дни или са напускали работата си, заради наличието на ароматизирани продукти на работното място.

Рискове от употребата на синтетични аромати

Рак

Що се отнася до превенцията от рак, избягването на синтетични аромати е един от най-добрите начини да си помогнете сами. Причината е, че изкуствените аромати съдържат фталати, засягащи работата на хормоналната система, а също и синтетичен мускус.

Съществуват опасения, че стиренът също е потенциален канцероген.

Той се среща в цигарения дим и отработените газове от колите. Не звучи като вещество ухаещо приятно, но в действителност стиренът се използва в козметични спрейове и течности, както и в перилни и почистващи препарати. Ако компаниите предлагащи тези продукти на пазара пропуснат да споменат стирена сред другите съставки, единствените начини да установите наличието му са газовата хроматография и масовата спектрометрия.

За съжаление стиренът е само една от множеството съставки на изкуствените аромати, увеличаващи риска от развитие на рак. Фталатите са друга група химикали, често дегизирани като “аромати”. Те водят до появата на рак, проблеми с ендокринната система, нарушения в развитието и репродуктивни проблеми. Влагането на тези опасни синтетични вещества в козметичните продукти е забранено в Европейския съюз, но те все още са широко използвани в САЩ.

Аутизъм при децата и вродени малформации

Повечето ароматизирани продукти съдържат нежелани вещества, изключително вредни за здравето. Отново става въпрос за фталатите. Ако плодът бъде изложен на въздействието им, това увеличива риска от развитие на аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, неврологични заболявания. Ето защо бременните жени трябва много да внимават какви продукти използват в ежедневието си.

Др. Филип Ландриган е убеден, че аутизмът и редица други заболявяния се дължат отчасти на химикалите попаднали в околната среда. Ако бебетата бъдат изложени на действието им още в утробата или непосредствено след раждането си, отровните вещества засягат развитието на мозъка, а последиците продължават цял живот.

Изследване открило, че при децата на жени с високи нива на определени фталати по-често се наблюдават различни поведенчески нарушения. Ароматните материали се натрупват в мастните тъкани, съдържат се и в кърмата.

Алергични и токсични реакции

Ароматите са едни от водещите 5 алергена в света. Алергичните реакции включват главоболия и мигрени, затруднено дишане, дразнене на синусите, наред с много други. Синтетичните аромати предизвикват и контактен дерматит. Изследванията през последните години доказаха, че алергиите, проблемите със синусите, мигрените и астмите са са увеличили драстично. Много експерти вярват, че има вързка между този ръст и повишената употреба на ароматизирани продукти.

Изследване от 1998 година сочи, че ароматизираните продукти са токсични за бозайниците. Емисиите от ароматизирани продукти дразнят очите, носа, гърлото и белия дроб и намаляват скоростта на въздушния поток при издишване. Наблюдават се и признаци на невротоксичност. Невротоксичността се влошава, когато животните са били излагани на въздействието на ароматизираните продукти многократно.

Астма и други дихателни проблеми

Често симптомите на астматиците се влошават когато бъдат изложени на въздействието на различни парфюми, одеколони и други ароматизирани продукти, особено когато те съдържат изкуствени аромати.

Изследване открило, че дихателния обем на пациентите с астма намалява с 18 до 58% когато бъдат изложени на въздействието на парфюм.

Алтернативи на опасните синтетични аромати

Добрата новина е, че бихте могли да помогнете на семейството си да избегне опасността от синтетичните аромати.

Съществуват много по-добри алтернативи.

- Намалете употребата на ароматизирани продукти до минимум. Най-лесният начин да ароматизирате въздуха е да поставите купа с бял оцет на плота или прозореца, той ще контролила неприятните миризмите. Отстранете източника на миризмите, не се опитвайте просто да ги прикриете.

- Преустановете употребата на продукти със синтетични аромати, особено тези съдържащи фталати.

- Заложете на продукти съдържащи етерични масла.

- Купувайте сертифицирани биопродукти, които е по-малко вероятно да съдържат изкуствени аромати. Внимавайте с лимонена и линалола. Ако фигурират в етикета, е най-вероятно да са синтетични, изкуствени версии, а не естествени съставки на по-сложните органични етерични масла.

- За да осигурите свеж, естествен аромат у дома или офиса, използвайте билки и цветя. Изследванията сочат, че най-добрите стайни растения, елиминиращи замърсяването, помагат за отстраняването на някои токсични вещества от въздуха.

- Направете си домашни почистващи продукти.

- Заложете на перилни препарати ароматизирани с етерични масла. Бихте могли да си направите и домашен сапун.

- Ако сте чувствителни, заложете на продукти несъдържащ изкуствени аромати. Прочетете внимателно етикета, защото понякога компаниите използват други противоречиви вещества, за да елиминират аромата.

- Ако обичате да палите свещи, заложете на такива изработени от пчелен восък. Но внимавайте защото всички горивни процеси предизвикват замърсяване у дома.

- Избягвайте компании, които не обясняват в етикетите с какво са ароматизирани продуктите им.

Висококачествените 100% чисти етерични масла не са евтини, колкото изкуствените аромати, но за това си има причина. Етеричните масла са изключително концентрирани. За производството на масло от нероли, са нужни 450 кг ръчно набрани цветове.

Избягвайте продукти за домашни любимци съдържащи синтетични аромати, защото ефекта им върху животните е подобен.


 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини