От х:

Днес в x:

Гени за щастливци, или най-редките малцинства на планетата

По-голямата част от хората са идентични като костна система, органи и т.н. Но има една малка част от населението на Земята, която има по-различни характеристики на организма. За тях ни разказва AdMe.ru.

1. Невероятно здрави кости

Проучвайки гена LRP5 (той е отговорен за минерализацията на костите), учените са открили различни мутации. Повечето от тях причиняват заболявания, като остеопорозата. Но се оказва, че има и друг вид мутация. Тя дава на хората изключително здрави кости, които се чупят много трудно и остаряват много по-бавно.

2. „Златна“ кръв

Разбира се, кръвта не може да бъде златна в буквалния смисъл на думата, но има кръв с много рядка особеност - нулев Rh фактор. С други думи, тя не съдържа антигени. За първи път тази функция била открита през 1961 г. при  австралийските аборигени, а в момента са известни около 40 души с такава кръв. Лекарите наричат кръвта „златна“, защото може да бъде прелята при всеки пациент, независимо от кръвната му група.

3. Дълъг палмарен мускул

Този мускул е "наследство" от нашите предци и е отговорен за освобождаването на лапите и подобрява сцеплението при скок от дърво на дърво. Лесно можете да проверите дали го имате: сложете ръката си върху плоска повърхност, с дланта нагоре, съберете палеца и кутрето си и ако го притежавате, ще видите тънък муслул, който изпъква и завършва в китката. Днес този мускул е безполезен.

4. Генетичен химеризъм

В древногръцката митология Химера е създание с глава и шия на лъв, тяло на коза и опашка на змия. Разбира се, човек не може да бъде наполовина животно, но може да има два набора от ДНК. Например, в случай че по време на бременността ембрионът погълне близнака си. Понякога това се отразява на външния вид, като "мозайка" на кожата или различно оцветени очи, но най-често човекът дори не подозира, че има тъкани с различни набори от гени в тялото му.

5. Два реда мигли

Наличието на втория ред мигли е поради рядко генетично заболяване, наречено "distichiasis". Най-известният собственик на "двойни" мигли е холивудската звезда Елизабет Тейлър. Заболяването рядко причинява неудобство при тези, които го имат, но в някои случаи вторият ред мигли може да е прекалено близо до очите и да дразни лигавицата.

6. Допълнителни ребра

Допълнителните ребра по-често се срещат при жените. Такива ребра се наричат ​​цервикални, тъй като се намират в шийните прешлени. Техните размери варират, при някои са малки израстъци, а при други са цели ребра. В повечето случаи не пречат на здравето, но понякога могат да достигнат големи размери и могат да причинят дискомфорт.

7. Невъзможност за покачване на холестерола

Много малка част от хората могат да ядат почти всичко, което искат, без да се притесняват как това ще се отрази на нивото им на холестерол. Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания в тези хора е намален с до 90%. Те не разполагат с работещи копия на гена PCSK9 и въпреки че "изостаналостта" на гените обикновено води до проблеми, в този случай е предимство.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини