От х:

Днес в x:

22 °C

Генното редактиране CRISPR води до неочаквани мутации в живите организми

Технологията за генно редактиране CRISPR-Cas9 навлиза във фаза на клинични тестове. Но ново изследване, публикувано в Nature Methods, установи, че технологията за редактиране на гени може да въведе до стотици непредвидени мутации в генома.

"Смятаме, че е критично важно научната общност да обмисля потенциалните опасности от всички нецелеви мутации, причинени от CRISPR, включително единични нуклеотидни мутации и мутации в некодиращи региони на генома", казва д-р Стивън Цанг, доцент по офталмология в Ласло Т. Бито и доктор по патология и клетъчна биология в Медицинския център на Колумбийския университет и в Института по геномна медицина в Колумбия и Института по хранене на човека.

CRISPR-Cas9, благодарение на своята скорост и безпрецедентна прецизност, е придобивка за учените, които се опитват да разберат ролята на гените при болестта. Техниката същодава надежда за по-мощни генни терапии, които могат да изтрият или поправят дефектни гени, а не просто да добавят нови гени.

Първото клинично проучване за прилагането на CRISPR вече се провежда в Китай. Клиничните тестове в САЩ са планирани за догодина.

Въпреки че CRISPR може точно да се насочи към определени участъци от ДНК, понякога засяга други части на генома. Повечето проучвания, които търсят тези нецелеви мутации, използват компютърни алгоритми, за да идентифицират областите, които най-вероятно ще бъдат засегнати, и след това да проучат тези области за заличавания и вмъквания.

"Тези предсказващи алгоритми изглеждат добре, когато CRISPR се извършва в клетки или тъкани в лабораторията, но цялостното определяне на генома не е било използвано, за да се търсят всички нецелеви ефекти в живите животни", казва съавторът д-р Александър Басук, професор по педиатрия в университета в Айова.

В новото проучване изследователите подреждат целия геном на мишки, които са претърпели CRISPR редактиране на гени в предишното проучване на екипа. Учените търсели всички мутации, включително тези, които са променили само един нуклеотид.

Изследователите установяват, че CRISPR успешно е коригирал гена, който причинява слепота. Но Кели Шефер, докторант в лабораторията на д-р Винит Махаджан, доцент по офталмология в Станфордския университет и съавтор на изследването, установява, че геномите на две независими реципиенти на генна терапия имат над 1 500 единични нуклеотидни мутации и повече от 100 по-големи заличавания и вмъквания. Нито една от тези ДНК мутации не е предвидена от компютърните алгоритми, които се използват от изследователите, за да търсят нецелеви ефекти.

"Изследователите, които не използват цялостно определяне на генома, за да открият ефекти, които не са насочени към целта, могат да изпуснат потенциално важни мутации", казва д-р Цанг. "Дори една нуклеотидна промяна може да има огромно въздействие."

Д-р Басук казва, че изследователите не са забелязали нищо очевидно погрешно при своите животни. "Ние все още сме оптимисти за CRISPR", казва д-р Махажан. "Ние сме лекари и знаем, че всяка нова терапия има някои потенциални странични ефекти - но трябва да сме наясно какво представляват те."

Изследователите понастоящем работят за подобряване на компонентите на системата CRISPR - нейния ген за рязане на ензим и РНК, която води ензима към правилния ген, за да се увеличи ефективността на редактирането.

"Надяваме се, че нашите открития ще насърчат другите да използват последователността на цялия геном като метод за определяне на всички нецелеви ефекти на техните CRISPR техники и да проучват различни версии за най-безопасното и най-точното редактиране", казва д-р Цанг.

Докладът е озаглавен "Неочаквани мутации след редактиране на CRISPR-Cas9 in vivo". Допълнителни автори са Кели А. Шафер (университет Станфорд), Уен-Хуан Ву (Медицински център на Колумбийския университет) и Диана Г. Колан (Айова).
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини