От х:

Днес в x:

БСП иска изслушване на трима министри за урана в Хасково

БСП настоява да се проведе изслушване в НС на министрите на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие за урана във водата в Хасково.

Левицата предлага изслушването да е на 21 април и да е относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението.

Въпросът е от голям обществен интерес, посочва в искането си парламентарната група на „БСП за България” до председателя на Народното събрание Димитър Главчев във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково.

Групата народни представители припомнят, че директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ информира Регионалната здравна инспекция – Хасково и управителя на „ВиК“ ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на естествен уран в мониторингов пункт за подземни води от националната система за мониторинг на околната среда ПС „Хасково-І“.

Те подчертават, че Басейновата дирекция е препоръчала прекратяване или максимално ограничаване на ползването на водоизточника с цел ограничаване на риска на здравето на хората при консумация на вода за питейно-битови и промишлени цели.

"Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата.

Искането е подписано от Корнелия Нинова, Елена Йончева, Жельо Бойчев, Манол Генов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Никола Динков.

Районна прокуратура - Хасково вече образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. в гр. Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

С решение на Министерство на здравеопазването и РЗИ в Хасково, днес бяха изведени от експлоатация двете помпени станции, където питейната вода и при второто замерване показа силно завишени показатели за наличие на уран. Очаква се това да доведе до режим на водата. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    реалист
    8 -4
    20:38, 19 апр 2017
    Ето къде се крие ключа от бараката БСП яха урана от Хасково още се очакват скрити подводни камъни тези от Бсп са уникални в конспирациите.Нищо не правят за народа а само пречат и искат промяна да крадът и далаверстват
Последни новини