От х:

Днес в x:

Изследват водата в Хасково за уран, пробите ясни днес или утре

Регионалната здравна инспекция ще изследва цялостно водата в Хасково днес. Още в 8 часа инспекторите започнаха вземане на проби от 5 помпени станции, без 1-ва и 2-ра, които вече са тествани, обясни директорът на здравната служба д-р Соня Димитрова.

Проби за уран се взимат не само от сондажните кладенци, но и от чешми на крайния потребител в различни части на града. Така взетите общо 20 теста ще бъдат изследвани в лабораторията в Хасково. При необходимост за изследванията ще съдействат и акредитираните лаборатории в съседните областни градове, увериха от областна администрация в Хасково. Това се прави по разпореждане на здравния министър Илко Семерджиев, който дойде през почивните дни в областния град заради проблема с водата. Резултатите от пробите се очаква да станат ясни в края на деня или най-късно утре.

Паралелно с изследванията за уран водата ще се тества и за нивото на алфа активност. От ВиК вероятно утре ще занесат пробите в специализирана лаборатория в София. Резултатите за този показател ще бъдат обработени максимално бързо, но въпреки това ще е необходимо технологично време.

„Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци.“ Това бе решено на координационна среща в областна администрация в събота.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Жи
    жител
    25 0
    12:11, 18 апр 2017
    А да попитам малоумниците, каква вода да ползваме да мием чинии, плодове, зеленчуци, пък и за къпане и защо никой не каза как от заразените кладенци в четвърти стопански двор се оказа негодна цялата вода в Хасково, която е от съвсем различни водоизточници в различни населени места????
    • Ту
      Ту144
      4 -3
      14:49, 18 апр 2017
      Ти нали си много умен? Направи предложение!
  • 2
    На
    Най
    28 -6
    12:18, 18 апр 2017
    виновни за заразата са РЗИ. Защо ежи месечно или еди седмично не са вземали проби и са ги изпращали за изследвания в други лаборатории щом в Хасково е нямало възможност? Прокуратурата да повдигне обвинения на шефовете на РЗИ ,ВИК и другите институции имащи отношение към геноцида спрямо хасковлии.
  • 3
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    6 0
    12:36, 18 апр 2017
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 4
    На
    Най
    16 -2
    12:53, 18 апр 2017
    щом досега не са отстранени от длъжност началниците тези институции те ще прикрият истината от всички проби за да запазят топлите си местеца и заплатки.
  • 5
    От
    Отново невинни ...
    15 -3
    12:58, 18 апр 2017
    В Първомай реагират веднага. А в Хасково са знаели и крили истината почти година.
  • 6
    12
    123
    14 -2
    13:23, 18 апр 2017
    Кой ще понесе отговорнст за скритата информация, има ли подадени оставки, защо няма уволнения за виновните ???
  • 7
    Яд
    ядосан
    10 -1
    15:27, 18 апр 2017
    Не трийте псувните и нецензурните коментари, това е най-малкото което се полага на тъпите ни управници.
  • 8
    От
    Отговортност
    17 0
    15:53, 18 апр 2017
    При наличие на подобен проблем или Екологична катастрофа в областен град в европейския съюз, да взимаш светкавични проби след 5 дена, защото били почивни е меко казано безотговорно и подигравка.
  • 9
    Съ
    Съд
    10 0
    16:03, 18 апр 2017
    и затвор за виновните лица. Веднага да бъдат отстранени от заеманите длъжности.
  • 10
    Ке
    Кенанския Маймун
    11 -4
    16:13, 18 апр 2017
    Мутрите от Герб скриха за урана преди изборите - тва е цялата история . Хасковлии да заведат колективен иск срещу Държавата и да искат по 10 000 евро на човек.
    ...
    Иначе кой къпан къпан , кой облъчен облъчен
  • 11
    Не
    неспокоен
    9 -3
    16:42, 18 апр 2017
    Тия мошеници от ВиК ще подменят водата за проби/наличие на уран/ с годна и пак ще ни излъжат, защото са заинтересовани лица. Пробите следва да се вземат, запечатат и транспортират от органите на Община Хасково, ОД на МВР и Прокуратура до независима, лицензирана и акредитирана лаборатория, което гарантира, при наличие на уран над нормите, образуване на досъдебно производство незабавно.
  • 12
    Не
    неспокоен
    11 -4
    17:04, 18 апр 2017
    ЗАПОВЕД: Беливанов незабавно да уволни шефа на ВиК има 50% общинско участие
    Делян Добрев да предложи уволнение на шефката на РЗИ
    Направете го и понесете отговорност пред тези, които Ви избраха, както и пред всички
    граждани на Хасково.
  • 13
    За
    Запознат
    6 0
    19:51, 18 апр 2017
    Всичко много скоро ще се потули! Ще кажат, че водата вече е със занижени нива на уран и не е опасна за здравето на хората и може да се ползва за къпане, миене и дори за пиене, но който се притеснява може да си купува минерална от магазините. Заповедта за потулване на случая ще дойде от най-високо ниво в държавата. Ще излезнат разни специалисти, които ще ни убеждават, че всичко е наред. В активното мероприятие ще се включат и медиите и така всичко ще се потули. Няма да има наказани и уволнени директори на отговорните за случая дружества. След няколко години в Хасково ще има бум на онкологичните заболявания, но дотогава всичко ще е забравено и никой няма да отразява или пък да се поинтересува, защо хасковлии са на първо място в страната по онкологични заболявания.
Последни новини