От х:

Днес в x:

Прокуратурата поема радиоактивната вода в Хасково

Районна прокуратура-Хасково се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода на част от кварталите в Хасково, съобщават от държавното обвинение. Проверката е възложена на МВР-Хасково и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и ВиК – гр. Хасково за качеството и състоянието на питейната вода в гр. Хасково, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е 20 дни.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    Не
    Незапознат
    25 0
    18:18, 12 апр 2017
    Едва ли само в тези квартали са пили уранова вода.Проверява се за радиоактивност но за тежки и цветни метали никой нищо не казва а всичко е свързано.Това че са спрени част от кладенците решава проблема временно,за кратко време.А ко се остави така с пезумцията че това предписание е най удачното скоро цяло Хасково ще светне като крушки.Трябва да се реши проблема или елиминира .Ако може.Това е много важен момент.Тези наши управници и в частност на града ни или не знаят или не искат да знаят откъде е най вероятната причина. Навремето имаше ураново находище което се експлоатираше.Администрацията на Редки метали се намираше във Болярово.А кладенците както и залежите са по поречието на Хасковската река.Добиването му беше в противоречие на всички еко правила.Ставаше по химичен начин с киселини.Уранът в течно състояние с цистерни се изнасяше за СССР.След спиране на съоръжението за добиване беше тотално разграбено.Ако на водата е измерена 33 пъти над допустимата стойност радиоактивност то на изчезналите такъми от там как мислите колко ще е?Къде отидоха?
    • Са
      само ВиК хасково
      3 0
      20:53, 12 апр 2017
      Прочетете НАРЕДБА № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и ще разберете на кого е отговорноста да ни уведоми и предпази !!!!!!!!!!!
    • Ке
      Кенанския Маймун
      1 0
      02:55, 13 апр 2017
      Бая трябва да копаш за да го елиминираш - Геоложкия разрез е
      - отгоре надолу - 200-300 м покривни породи - водоносен слой в пясъци и пясъчници с уран и злато - отдолу друг запечатващ слой :)) .. водоносния слой е фактически морски плаж - дъно на древно море
  • 2
    Ив
    Иван Драганов Петканов
    41 -3
    18:35, 12 апр 2017
    Никакви журналисти не сте! Подлоги сте! Тази информация е от миналата година, а вие не сте информирали нищо. Знаете само да списвате каквото ви подадат, никаква мисъл, въпроси и анализи! Защо примерно в дописките не отразявате/може би не сте и питали/, колко пъти е завишен урана във водата? Какво става с човещкото тяло с такива количества? Каните във Вашата телевизия всякакви изнвънземни идиоти, а един специалист по ядрено лъчение, че и лекар не сте поканили. Сакън да не развалите имиджа на местните управляващи. Но това с урана нито е отскоро, нито зависи от тях. Или не ви се занимава със сериозни неща? То аслъ, опростачването на нацията продължава с пъла сила. И Вие имате принос за това.
  • 3
    By
    bydlo
    34 0
    19:01, 12 апр 2017
    Вдигам пълна чаша искрящ уран за здравето на цялата наша аристокрация!
    Наздраве!
  • 4
    -_
    -_-
    6 -16
    19:31, 12 апр 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ха
      хаха
      11 -2
      20:23, 12 апр 2017
      Ти не пиеш ама май и не се къпеш,а?
  • 5
    Въ
    Възмутен
    32 0
    19:40, 12 апр 2017
    Най-скъпата вода в България над 3лв. върви с бонус завишени нива на Уран.И това ако не е за съд и присъда здраве му кажете,ако ще да стигне и до Страстбург,всичко зависи от гражданското общество на Хасково!!!
    • Ня
      Няма да се плашите!
      4 -2
      23:10, 12 апр 2017
      Как няма да е скъпа, като е пълна с редки метали? Кеф ти пий, кеф ти цеди и събирай. Да не падате от Марс, Хасково е върху ураново находище и старите хасковлии са я пили с поколения наред. За това като започнат да трескат бомбите, ние ще ги погребваме.
  • 6
    Ха
    Хаха
    25 -2
    19:49, 12 апр 2017
    Събират се гражданите на Хасково и подават колективен иск към всички отговорни за водата и ги съдите ...стига сте мрънкали вкъщи пред телевизора след 2 ракии ...
  • 7
    Не
    Не само
    14 -1
    19:59, 12 апр 2017
    Да се задейстава и Димитровградската прокуратура. Защо се смесва водата от ПС "Меричлери" и водата от Димитровград при водоснабдяването на гр. Меричлери. Може да е под допустимите норми но кой може да предвиди при постоянното смесване какъв процент ще се получи и това се случвало. Арсена е метал и се натрупва в организма. Това се знае от много години и се практикува от сегашния управител на В и К. От 2015 г. се знае но не се изнася информация, че съществува алфа активност във водата от ПС " Радиево" захранваща с. Радиево. През ПС " Черногорово-градска" е допуснато и съгласувано от "В и К" Димитровград да преминава международна ж. п. линия, което е недопустимо съгласно нормативната уредба. Това са все мини заложени от некадърно управление. За басейнова дирекция - тя си търси само таксите. Това са институции основно назначени от ГЕРБ. Кмета на общината е отговорен за водоснабдяването на селищната система съгласно законовата уредба. Кой какво знае, защо се укрива, вместо да се търсят алтернативни водоизточници. Но това не толкова важно за тях.Видно от действията им е показателно едно. Действат само по интерес. Защото гр. Меричлери бише захранен с вода от Димитровград и в помпена станция за гр. Меричлери водата се смесва с вода с показатели на арсен. За да се свали енергоемкостта. Здравето на хората не се гледа. По Генералния план за В и К за общината, гр. Меричлери трябва да бъде захранен от два кладенеца, намиращи се западно от кв. "Черноконево". Защо се скриха становища на специалисти и се подмениха при приемането на обекта. Това е със знанието на всички които отговарят за водоснабдяването на общината. Защо, защо..........интереси, но патят хората, а тези се облагодетелстват.
  • 8
    Ня
    Някой си
    15 -1
    20:23, 12 апр 2017
    Още от сега е ясен резултата от проверката по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води.- никой не е замърсил водата - урана си е природен и край. ЗАЩО ПРОВЕРКАТА Е По чл. 387, ал.2 и 1 НК - за престъпно бездействие по служба, осъществено от което са произлезли тежки вредни последици? Може би защото тогава няма начин да няма виновни.
    • Ха
      хаха
      15 -1
      20:30, 12 апр 2017
      Ако е формулирано така,както пише наистина ще гонят Михаля!Трябва да се търси кой е скрил информацията толкова време.
    • Не
      Незапознат
      1 -1
      21:51, 12 апр 2017
      Наистина най вероятното становище ще е че няма виновни.Но не заради че урана е природна даденост.Уранодобивът във България е закрит през 1992 година.Цялото му производство е секретно и под надзора на Политбюро до края на 1989г.след това продължава по същата схема под шапката на Цветни метали до пълното му ликвидиране.Ще се пледира че преди тази дата комунистическото правителство на Т.Живков е направило това.Нито една страна освен България не е закрила урановите си находища преди да са изчерпани.Даже след това има технология с която да продължи извличането му.Най вече и ако има ядрена централа.Точно този продажнически акт на унищожение извършено с постановление на министерският съвет по времето на правителството на Ф.Димитров ще се използва като решение на проблема за справяне с бъдещите последици.Тук се намесва политиката и то в удобен и точно на място момент да се възхвалят бившият СДС и сегашните им техни последователи.С един куршум два заека.Обяснението,решението а за някои и скандала е решен от сегашните управници.Същевременно това ще е реклама за далновидността им във бъдещето.
  • 9
    Ba
    balochistan
    13 -5
    21:15, 12 апр 2017
    Гербаджийската власт е същата като комунистическата навремето.
  • 10
    H
    H
    9 -1
    00:37, 13 апр 2017
    До кога хасковлии ще траят на най скъпата вода и най мръсната вода

  • 11
    Д-
    Д-р Андреева
    9 -1
    02:09, 13 апр 2017
    Въздържайте се времено от бирата и безалкохолните от хасковските заводи и фабрики, понеже също са произведени с въпросната вода!!!!
  • 12
    Ке
    Кенанския Маймун
    2 0
    02:48, 13 апр 2017
    Под Хасково има уранови пясъци поне от 50-60 милиона години , от времето когато сме били дъното на море и хасково е било плиткото плажа на морето - например плажовете с черен пясък по Черно море (но те не са с уран , а с железни руди) .
    ..
    А пластовете с пясъци в Хасково са откъде Динево до Минералните бани . Геоложка карта на България К35-76-А мащаб 1:50000. Бирата поне от 70-80 години се прави с тая вода .
    Обаче има и нещо друго - урана и златото се утаяват заедно ... Така че под 200-300 метра покривка от чакъл от Хасково до Минералните бани има и злато :)) .. В находище Чала - под вулкана Аида - хидротермалните води са "отмили златото " от част от плажа и са го концентрирали в скалите :))
  • 13
    Ви
    Видими Резултати
    5 0
    08:19, 13 апр 2017
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 14
    Гр
    Гражданин
    4 -1
    08:44, 13 апр 2017
    Разследването трябва да е за престъпно нехайство от страна на отговорните институции. Така както е формулирано няма да има никакъв резултат. Престъпление обаче определено има.
  • 15
    Ор
    ОРАКЪЛ
    7 -1
    09:03, 13 апр 2017
    Каквото и да пишете и говорите, само се ядосвате, никой няма да направи нищо, рзи знаели ма мълчали, а лабораторията където са изследвани защо са мълчали? Последствията за града са че ще се обезлюди още повече, а безхаберието и непукизма ще ни довършат, а не урана!
  • 16
    Ур
    Уранеца
    3 0
    09:16, 13 апр 2017
    Имам предложение да махнат шофирането през деня на светлини в кварталите кенана , л.каравелов и градската градина. Всички светим като крушки вече !
    Искам си уранааааа .....
  • 17
    00
    001
    2 0
    10:18, 13 апр 2017
    Половината град пълни вода от долно ботево от клокотница под моста от вилната зона над бадема вода която не се изследва която са набедили за хубава въпреки че не им пука всъщност каква е дори съм срещал такива чешми с табели че водата е негодна за пиене ала местните твърдят обратното и че тези които я изследват не разбират.каква е вероятността че не си пълните уран и от тези чешми???? Бирената правела бира от тази вода ами веднъж в живота се умира дано да не е щот няма бира
Последни новини