От х:

Днес в x:

Откриха неочакван ефект от употребата на пеницилин в детството

Употребата на пеницилин в първите месеци от живота води до агресивно поведение впоследствие

Откритието е на учени от канадския Университет МакМастър. Джон Биненсток и колеги са публикували изследването в Nature Communications.

Изследователите експериментирали с бременни мишки и малките им. Те установили, че поколението на животните, на които бил даван пеницилин в края на бременността, когато порасне има агресивно поведение. Същото се наблюдавало при мишките, които получавали антибиотика в първите месеци след раждането им. Това е свързано с неврохимични изменения в мозъка, кооито предизвиква пеницилинът, както и с нарушаването на баланса на микрофлората в червата.

Екпериментите показали, че пробиотицитие помагат да се предотварятят негативните последици при мишките. Изследователите са уверени, че това е актуално и при хората.

"В Северна Америке няма да намерите дете, което да не е получило антибиотик през първите години от живота си, казва казва Биненсток. – Но антибиотиците присъстват в нашия живот не само във вид на лекарства, те са в месото, в млечните продукти. Това ни кара да се замислим как тези лекарства влияят на обществото в дългосрочен план".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини