От х:

Днес в x:

Иде ли ново поскъпване на дизела и бензина?

Броени дни след като държавата не откри картел при горивата, накъде ще вървят цените на бензина и дизела - дали ще се качват нагоре заради предстоящите летни отпуски или напротив? Както и дали евтините горива от бензиностанциите на Веселин Марешки са само предизборен трик, проверява NOVA. 

В момента бензинът у нас е по-скъп в сравнение с 13 страни от ЕС, а дизелът - в сравнение с 12 държави, според данните на Европейския енергиен портал. Това обаче е преди горивата да достигнат до колонката, при крайните цени ситуацията е различна. 

След акциз евтин бензин се зарежда в Полша, а евтин дизел - в Австрия, Естония, Словакия, Полша, Люксембург.

Най-скъп е бензинът в Холандия - над 1,6 евро. Дизелът е най-скъп в Италия - 1,4 евро, а най-евтин в Люксембур - под едно евро. 

Очаква се дори поскъпване с около 10 стотинки на литър заради ръста на цената на суровия петрол. 

Сега средно литър бензин А-95 можем да заредим за 2,06 лв,, а литър дизел – за 2,05 лв.

У нас на колонката горивата са сравнително евтини като крайни цени на фона на другите европейски държави.

Преди облагането обаче те са сред най-скъпите в ЕС. Влизат в топ 5 по високи цени, смятат експертите.   От бранша обясняват скъпото гориво преди данъците и акцизите с големите производствени разходи. Анализаторите обаче – с друго.

"На пазара в България има доминираща компания и доминиращи няколко,

които имат интерес да поддържат цената на определени нива – над себестойността им, така че маржът на печалбата им да остава висок", коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров.

Засега пазарният дял на малките играчи с ниски цени не притеснявал големите, отчитат експертите. Дали ще се стигне до ценова война ще зависи и от това докога ще зареждаме евтино по тези бензиностанции.

В много от градовете свалят на нашите цени, допълва бизнесменът Веселин Марешки, чиято партия "Воля" влезе в парламента. Той заяви, че няма да води ценова война с никого. 

Засега обаче потребителят не се очаква да спечели.

Първо – заради идващото лято и ръста на потреблението на горива в сезона на пътуванията. И второ – заради очакван лек ръст на цената на суровия петрол. Така през следващите месеци можем да зареждаме и с 10 стотинки на литър отгоре, прогнозират експертите. 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини