От х:

Днес в x:

Търсят донори за бебе по професията

Донорите на сперма у нас се избират от бъдещите майки предимно по професията и цвета на очите. Това твърдят специалисти по асистирана репродукция, цитирани от в. "24 часа". Един донор се ползва при 3 до 5 бременности. "Имаме достатъчно здрави и интелигентни мъже, от които би могло да се взема семенна течност. Нямаме нужда от внос. Трябва да се запази и генетичният фонд на нацията", казва д-р Павлета Табакова, председател на асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве.

Български бебета се правят с датски сперматозоиди, обясни наскоро депутатът от здравната комисия доц. Атанас Щерев. В неговата болница ползвали материал от европейска криобанка, където донорите били предимно от скандинавските страни. Всеки мъж се ползва до 5 пъти в България. Материалът пристигал по UPS при специална ниска температура.

В центъра на д-р Табакова "Репробиомед" ползват донора до 3 пъти. Това ограничава допълнително дарителите и постоянно се търсят нови. Д-р Табакова има опит с банка за сперма от 1986 г. и твърди, че досега никога не е оставала без нужните количества. Има за година напред, дори ако секне донорството. Според нея колкото е по-интелигентен мъжът, толкова по-лесно се решава. "За всеки мъж е гордост да има повече деца, дори да не ги е виждал. Мъжете много се вълнуват от този въпрос и година-две след даряването питат още колко деца имат", казва д-р Табакова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини