От х:

Днес в x:

49 пожара са гасили огнеборците през февруари на територията на Смолянска област

През месец февруари на 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 62 произшествия, от които 49 пожара, обобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Смолян. 12 пъти е оказвана техническа помощ и е проведена една аварийно-спасителна дейност.
От възникналите пожари, 15 са с нанесени материални загуби. Девет от пожарите са възникнали в жилищни сгради и помощни помещения към тях. В следствие на това е повредено имущество на четири домакинства, покривна конструкция - 100 кв.м, опушени стени - 328 кв.м, унищожени са мебели, бяла и черна техника и друго обзавеждане, повреден е един лек автомобил.
Основни причини за тези пожари са неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди, както и непочистени комини.
В същото време от районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” констатират зачестяване на пожарите в горски масиви, причинени от човешка дейност при почистване на градини и ливади. Затова огнеборците призовават гражданите, които работят в съседство с горски територии да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност. Съветват още да не се палят площи със сухи треви, стърнища и крайпътни ивици.

Паленето на стърнищата е сериозно нарушение на закона. Всеки, който изгаря стърнища и други растителни отпадъци, може да бъде подведен под отговорност и се наказва с административно наказание глоба от 200 лева до 2000 лева, а ако пожара се разпространи в чужд имот, се счита за престъпление. Това напомнят от Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини