От х:

Днес в x:

Пловдивската полиция залови избягалия убиец. Преглед на печата

"Сега":

ЦИК се отказа окончателно от машинното гласуване

Машинно гласуване на тези избори няма да има. Това се разбра, след като ЦИК отстрани единствения участник в обществената поръчка за набавяне на устройствата "Лирекс БГ". Причината за крайната мярка е, че фирмата не може да осигури устройствата до 10 март, както е записано в поръчката. Другото условие е до 17 март да бъде инсталиран софтуерът. Компанията е пожелала срокът да бъде удължен до 20 март, но и тогава не било сигурно дали ще спази срока. Процентите били 50:50. От обясненията на представителите на "Лирекс" се разбрало, че машините ще са от Китай, но липсвали няколко компонента. От ЦИК били склонни да удължат срока до 20 март, ако са сигурни, че 12 500 устройства ще бъдат доставени, но от фирмата признали, че не могат да гарантират навременната доставката на устройствата в страната, още по-малко на тези в чужбина.

Вчера "Лирекс" излезе с позиция за поръчката. "По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко, зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване. Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти.

Избори. 

"Труд":

12 хил. заявления за гласуване са подадени до момента в Турция

В Турция са подадени рекорден брой заявления за гласуване на предстоящите парламентарни избори. До момента те са 12 хиляди, информира БТВ.

Българските изселници в южната ни съседка вече организират автобуси с избиратели към нашата страна, за да бъде компенсирано ограничението от 35 секции в държавите извън Европа.

Най-големите общности от български граждани в Турция се организират за вота от изселническите организации. Хората идват с личните си карти в офисите им с интернет, откъдето подават заявления на сайта на ЦИК.

Трагедия. 

"Труд":

Детска педагогическа стая поема момчето, убило момиче с ритник

Четвъртокласникът от столичното 52-ро училище, който неволно уби съученичката си Габриела И. с ритник, е предаден на Детска педагогическа стая, където да се погрижат за превъзпитанието му, научи "Труд". С него ще работят и психолози, защото той очевидно страдал от мисълта, че на 11 години е станал убиец.

Междувременно се разбра, че пострадалата от ритника му не е могла да бъде спасена от училищната медсестра, дори и тя да не е отсъствала тогава, както се разбра. Сестрите в училищата не могат да извършват манипулации, нито да им изписват лекарства, коментира пред "Дарик" Надежда Николчева, председател на Съюза на работодателите в народната просвета. По действащата от 2000 г. Наредба за здравните кабинети в учебните заведения медицинските лица се назначават на 4-часов работен ден. По думите на Николчева проблемът е, че те не принадлежат нито към здравната система, нито към учебното заведение.

Здравеопазване. 

"Монитор":

НЗОК дава повече пари за специализирана помощ и джипитата

Повече пари за специализираната и първичната помощ се предвиждат в Националния рамков договор за 2017 г., който предстои да бъде подписан, съобщиха от Българския лекарски съюз.

Общо 1, 613 млрд. лв. са заложени за медицинска помощ, колкото е изпълнението през 2016-а. Специализираната извънболнична помощ ще разполага с 219 млн. лв. За нея са преразпределени 8 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса, което бележи увеличение с 9 на сто.

Спрямо миналата година увеличението за първичната помощ, в която попадат джипитата, е в размер на 13 млн. лв., което също прави 9% ръст.

Заловен.

"Сега":

Пловдивската полиция залови избягалия убиец

Полицията в Пловдив залови избягалия затворник Тома Ендрев тази сутрин, съобщи bTV.

Задържан е в апартамент в Пловдив, където се укривал.

Ендрев избяга от затвора в града на 21 февруари. Разследването установи, че той е бил конвоиран пеша и без белезници, което е грубо нарушение на правилника.

Мъжът излежава 18-годишна присъда за жестоко убийство, извършено през 2003 г.

Името на Едрев нашумя преди 14 години, когато уби хазяина си, и, за да прикрие престъплението, разчлени и скри трупа му в чувал, който хвърли пред блок в пловдивския квартал "Кючук Париж". Ендрев е осъждан многократно за грабежи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини