От х:

Днес в x:

Северна Корея разполагала с големи запаси от химически оръжия

Северна Корея разполага с до 5 хил. тона химически оръжия. Това обявиха южнокорейски експерти, като в това число влиза включително отровния химикал, използван за покушението срещу полубрата на севернокорейския вожд Ким Чен-ун, съобщава "Франс прес".

Следи от нервнопаралитичния газ VX, който е класифициран от ООН като оръжие за масово поразяване, бяха засечени при натривки от кожата на лицето и очите на Ким Чен-нам, който беше отровен на международното летище в Куала Лумпур през миналата седмица.

Южнокорейското военно министерство посочи в своята "Бяла книга" на отбраната за 2014 г., че Северна Корея е започнала да произвежда химически оръжия през 1980-те години и оценява, че има около 2 500 до 5 000 тона на склад.

Северна Корея разполага с производствени мощности на осем различни места, включително североизточното пристанище Чхънджин и северозападния град Синъйчжу, се посочваше в "Бялата книга" през 2012 г.

"Северна Корея се смята, че има големи запаси от VX, който лесно може да бъде произведен на ниска цена", обясни южнокорейски военен анализатор пред "Франс прес".

Разработен преди около 100 години, VX може да бъде произвеждан в малки лаборатории или съоръжения, в които се произвеждат пестициди.

"Химическите и биологическите оръжия могат да бъдат използвани с помощта на различни средства като артилерия, ракети и самолети", добавил военният експерт.

Ако бъде абсорбиран през кожата, очите или носа, само малка капка от безцветния, без мирис нервнопаралитичен газ е достатъчна, за да увреди фатално централната нервна система на жертвата.

От своя страна южнокорейски професор по военна наука е посочил, че Северна Корея притежава 16 вида нервнопаралитичен газвключително VX и зарин.

Пхенян също така притежавал и други смъртоносни химикали, както и 13 вида биологично оръжие като антракс и чума.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини