От х:

Днес в x:

Родолюбци карат колите си в Щатите с табели “ХАСКОВО“

    Хасково е и отвъд океана. По пътищата на Америка родолюбиви хасковци се возят в колите си с уникални регистрационни табели. На тях е изписано името на родния им град с букви от латиницата Х А С К О B О.

    Oказва се, че в страната на необятните възможности и това е възможно. Даже никак не е трудно, нито пък скъпо.

    Покрай екзалтацията, в която хасковлии изпаднаха, когато най-добрият тенисист на България за всички времена Григор Димитров се появи на пресконференцията при стартирането си в София оупън с тениска, на която пишеше „Haskovo Unmatched" (в превод - Хасково ненадминат), и други горди хасковлии решиха да покажат своя начин - леко носталгичен, но и много родолюбив, с който показват на света своята принадлежност.

    Така на редакционната ни поща получихме снимка от Николай Костов, който живее в Лос Анжелис, на която се вижда колата му Toyota, с регистрационен номер „ХАСКОВО“.

    Той живее в LA от около девет години след спечелване на зелена карта. До миналата година работи за компания която се занимава с ремонт на електроника, но след това отваря своя в същата сфера.
    А за регистрационната табела на колата си е категоричен, че смята да си я използва и занапред, дори ако реши да смени автомобила си да я монтира и на новия. „Кръстих я ХАСКОВО, защото съм си хасковлия и си харесвам родния град. И просто името Хасково пасна с наличието на съответните латински букви. Все пак друг не може да има същата, защото табелата е уникална за Калифорния”, казва Николай. Той разказва, че табелите с надписи не са нещо необичайно, а дори са много популярни.

    Някои си слагали името на домашния любимец, други пък на работното си място, а трети името на съпругата си.

    „На кой каквото му дошло на ума. Шарена работа”, коментира хасковлията от LA. За такава табела обаче има условия - тя трябва да е уникална.

    А процедурата е доста лесна и бърза, разказва Костов, всичко става онлайн. Цената на неговата табела ХАСКОВО е $20 при регистрирането й, за подновявяне се плащат по $15 годишно.

    Поръчителят чака само седмица, най-много две, за изработката на табелата. „Сменяш си старите, предаваш ги на съответния орган, слагаш си новите и си готов. Бързо и лесно“, разказва Николай.

    Същите като неговите подбуди – патриотични, и с носталгия към родното, Haskovo.net откри и при хасковлийка, която кара колата си също с регистрационна табела “ХАСКОВО“ на хиляди километри от родния си град. Димитрия Начева заминава за САЩ през юни 1999 година заедно със съпруга и дъщеря си. Установяват се в Детройт, Мичигън. В България е работила като данъчен инспектор в Димитровград.

    Също разказва, че да си направиш номер по поръчка не е някакъв прекомерен лукс в щата Мичигън. Разликата между обикновената регистрационна табела и собствената уникална, е $30-40. “Можеш да напишеш всичко, което искаш, стига да не е цинично и да няма друг такъв номер в твоя щат”, разказва Димитрия. Нейният син е роден през 2006 година в Щатите и тя смята, че за него е много важно да знае езика на родителите си. „Българският език е важен за нас и въпреки безупречният ми английски, нямам и помен от акцент в българския си. Нито аз, нито съпругът ми, нито дъщеря ни, която беше само на 10 години, когато заминахме. До четвърти клас, за да научи българския, синът ни ходеше всяка събота в българско училище”, обяснява Димитрия решението си да сложи именно регистрация ХАСКОВО на колата си, като символичен жест за принадлежност.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (27)

    • 1
      Ба
      БАЙ ОНЗИ
      63 -24
      13:12, 19 фев 2017
      Нещо не ми се връзват двете думички. Родолюбците не биха се спасявали в щАТИТЕ, ако бяха истински такива. Биха останали тука, и биха се опитали да си оправят държавата, а не да спасяват собствените си задници.
      • До
        Дончо
        12 -20
        18:17, 19 фев 2017
        Нямам никакво намерение да оправям БЪлгария! Оправ... Виж коментара
      • 12
        123
        4 -2
        00:28, 20 фев 2017
        Всъщност аз съм чувал, че има и хора които работят в България а всъщност работят за фирми от Германия например. И те им плащат в евро, а хората вършат работата на компютъра си. И накрая изкарват евро харчат в лева.
    • 2
      Бе
      без вода пак..
      29 -6
      13:24, 19 фев 2017
      Стойте си в Щатите, че ние и без вода си стоим. Чудя се дали е средновековието?
    • 3
      То
      Тодор
      36 -15
      15:16, 19 фев 2017
      2 въпроса към двамата родолюбци, дето сте си останали в България да "спасявате" държавата: 1. Как АДЖЕБА спасявате държавата?! ; 2.Защо не помислите, че може би тъпата ни държава е допринесла за емиграцията на хиляди българи зад граница?!
    • 4
      Di
      Dimmu
      28 -11
      15:30, 19 фев 2017
      Тодоре, всички сме наясно защо са се махнали. По твоята логика обаче трябва всички да се махнем, и да оставим държавата си на циганите. Ти не правиш изключение от стадото, спасявайки се поединично. Ето затова сме стадо - заради мишките, които искат сами да се спасяват.
    • 5
      Га
      Ганчо
      23 -8
      15:52, 19 фев 2017
      То па като сложили табела ХАСКОВО американците много ще разберат за какво става дума на латиница как ли са чете ХАСКОВО ???
      • До
        Дончо
        8 -3
        18:19, 19 фев 2017
        Четат го закобо!
    • 6
      Поредната изгъзица В сраната на НВЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ всичко е възможно стига да имаш пари Иначе американците едва ли знаят какво е това България да не говорим пък за Хасково което и циганите от Видин и Силистра не знает село ли е град ли е и къде е
      • До
        Дончо
        4 -3
        18:24, 19 фев 2017
        Всеки може да си го позволи, струва 20-30 долара на година!
    • 7
      Го
      гостенин
      14 -1
      17:12, 19 фев 2017
      На тях е изписано името на родния им град с букви от латиницата Х А С К О B О/цитат от статията/.
      Краси,крайно време е да научиш коя азбука е кирилица и коя латиница.Кажи ми и напиши как се пише ХАСКОВО/страницата не приема латински букви/на кирилица?
    • 8
      Го
      гостенин
      2 -3
      17:21, 19 фев 2017
      Извинявам се,неправилно прочетох статията.Грешка моя.
    • 9
      Би
      бивш граничар
      11 -4
      17:58, 19 фев 2017
      Истинските патриоти няма да напуснат завинаги родината!България няма нужда от трайноемигрирали и роми!
      • До
        Дончо
        8 -7
        18:26, 19 фев 2017
        Само с патриотизъм не се живее брато!
    • 10
      Ха кажете, вие като сте тука с какво допринасяте за да се оправи държавата? Плащате рушветчета на тоя на оня с цел да сме по добре от комшиите и толкова сте затънали в това че вече ви се е видял убав предишния кмет. Е как ше я оправим тая държава като всички искат да крадат? Тия дето са по нагоре крадат повече от тия дето са по надолу. Искам да кажа че рибата се вмирисва от главата.И се стига чак дотам в тази откачена държава че тези, които се издигат по нагоре и крадат повече вече гледат на останалите които не могат да крадат като некадърни или завистливи (та чак някои паметник вдигнаха)! Пак да питам - е, как ще се оправим и какво ви са виновни българите в чужбина? Вие дето крадете и стоите тука за патриоти ли се имате?
    • 11
      Ел
      Елементарно
      17 -1
      18:40, 19 фев 2017
      Достатъчно е да се прочетат коментарите и става ясно защо няма да се оправим никога-просто не можем да се разберем помежду си.Уважавам тези,които си търсят късмета другаде,но не понасям високомерието на някои от тях!Уважавам и тези,които са приели да останат,но не харесвам злобата към другите.Това ни съсипва!
    • 12
      Ба
      БАЙ ОНЗИ
      14 -1
      18:44, 19 фев 2017
      Ти ни изкара тука всичките крадци, бе! Има и хора, които милеят за родината, колкото и да са малко. А вие с индивидуалното оцеляване навън, ще си останете мишоци - и тука, и там.
      • Ми
        миш
        4 -14
        20:30, 19 фев 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Вн
        внтвт
        3 -5
        21:47, 19 фев 2017
        на тебе като не ти стиска да излезнеш , стоѝ си на село и псуваѝ пред тел.
      • Жи
        Жирафът
        2 0
        13:51, 27 фев 2017
        Ехххх тая мантра с милиардите беее. :) Не само че не е истина, а е обратното на истината. Един средностатистически "родолюбец" колкото и да се напъва не може за година да внесе повече от 3000-4000 долара чиста пара в България. Моите данъци и осгуровки като физическо лице са по-големи. С тях се издържа това, което е останало от държавата, с тях се плащат пенсиите на родителите на "родолюбците", дето са ни ги оставали тука, здравните им осигуровки, лекарствата. Сега "родолюбците" ще кажат: "кво ми ги навираш тия смешни пенсии?" Еми смешни ще са, защото те "родолюбците" дотират чуждите икономики, а пък смучат от нашата социална система, макар и косвено. Помня къф вой нададоха, когато им поискаха да си платят здравните вноски в България - родолюбив вой беше обаче.
    • 13
      Ми
      Мишока
      5 -4
      21:12, 19 фев 2017
      Много интересен термин "индивидуално оцеляване"! Ти в България колективно ли оцеляваш? А?
    • 14
      12
      123
      3 0
      07:05, 20 фев 2017
      Човек оцелява в общност. Жалко, че са ви промили така мозъците. Дори и мишоците си имат общност.
    • 15
      Ми
      Мишока
      1 -2
      06:09, 21 фев 2017
      Вашата общност нас ни изхвърли, затова си и намерихме друга. Понякога общността в която се намира човек го погубва. Живели сме дълги години в такава общност, където трябва да мислиш по един и същи начин, да се обличаш в униформи, да вървиш в стройни редици и да пееш песни за светлото бъдеще. Не, благодаря!
    • 16
      Па
      Парфюми Фрагрисима
      1 0
      09:59, 22 фев 2017
      20-30 долара на година!
    • 17
      Ге
      ГЕРБ
      1 0
      07:51, 23 фев 2017
      А има ли табела с името на нашата партия. Или с името на нашият велик водач.
    • 18
      Жи
      Жирафът
      0 0
      13:54, 27 фев 2017
      От толкова много "родолюбци" в България не остана население, а пък Хасково е заприличал на градът на мъртвите.
    • 19
      Сп
      Спасен от родопогубци
      1 0
      23:35, 27 фев 2017
      Виждам как всички в Хасково, патриоти и видни борци за свобода (салам?), оцелявате колективно. Почитайки чалгията, гледайки всички лошо, сякаш ви дължат определен брой мозъчни гънки и се чудите каква простотия да направите, че да се харесате на Мирка Свирката, току виж доживяла да разкрие дълбините на прякора си и пред вас... После (отново) и пред много други. Същевременно работейки за 500 лева, оплаквате света. И за какво, така спасявате България? Е, със сигурност спасявате мен, смехът е здраве!
    Последни новини