От х:

Днес в x:

”Смъртоносният” телефон на Хитлер отива на търг

Телефонът на Адолф Хитлер, намерен в бункера му през 1945 г., ще бъде продаден на търг в САЩ този месец. Очакваната цена е между 200 и 300 000 долара.

Телефонът е бил предоставен на фюрера от Вермахта и по него Хитлер е давал повечето от своите нареждания през последните две години от Втората световна война, се казва в описанието на аукционната къща "Alexander Historical Auctions" в Мериленд, съобщи Си Ен Ен.

Телефонът, който първоначално е бил черен, но е боядисан в червен цвят, е произведен от "Сименс". На задната част на апарата са гравирани името на фюрера и свастиката. 

Аукционната къща описва телефона като "Мобилното средство за унищожение на Хитлер" и го нарича "най-разрушителното оръжие за времето си, подписало смъртните присъди на милиони хора".

Телефонът е взет от бункера на фюрера през 1945 г. от британския офицер Ралф Райнър и оттогава до ден днешен е стоял в кутия в къщата му. Сега той е обявен за продажба от сина на Райнър - 82-годишния Ранулф Райнър, който казва, че баща му е приемал апарата като символ на поражението на нацисткия лидер.

Очакваната цена на червения телефон е между 200 и 300 000 долара.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини