От х:

Днес в x:

Онлайн калкулатор смята личната ни инфлация

От началото на 2010 г. всеки българин ще може да смята личната си инфлация чрез специално разработен онлайн домашен калкулатор. Той ще се намира на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха на пресконференция вчера от ведомството.
Потребителят на новата услуга сам ще създава личната си потребителска кошница според това какви стоки си купува най-често, информира Монитор.

"Така например, ако в домакинството не се консумират яйца, те няма да присъстват в личната кошница", обясни председателят на НСИ Мариана Коцева. Освен това, в електронния калкулатор ще трябва да се въвеждат и количествата, които се потребяват от съответната стока, както и промените в цените им. След това системата ще изчислява автоматично инфлацията и разходите за съответната кошница.

"Най-късият период, за който ще се прави сметката, ще е един месец", обясни Любомир Блатски, директор "Разпространение на информация" в института.
Нововъведението е част от проект на НСИ по оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност 522 хил. лв.
На пресконференцията беше представен и генералният директор на европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ Валдер Радермахер, който е на посещение у нас.

Радермахер беше категоричен, че на данните, подавани от българската статистика, може да се вярва.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини