От х:

Днес в x:

43-тото Народно събрание премина в историята

Около 11.00 часа приключи последното заседание на 43-тото Народно събрание. Депутатите си направиха традиционната обща снимка пред парламента.

Ние, депутатите от 43-то Народно събрание днес си отиваме, но парламентаризмът остава, заяви председателят Цецка Цачева, преди да удари за последен път звънеца.

"Чуха се различни истини за това как работи законодателната институция и за парламентаризма, очаквах лично да чуя повече съгласие за това какво предстои занапред, коментира тя. За всички нас е заслуга, че не работихме сред железни заграждения, полицейски коли и униформени служители", посочи Цачева, цитирана от БТА.

"Имахме добър диалог с гражданското общество, ние сме най-достъпната и прозрачната държавна институция", отчете още тя. 

Председателят на парламента припомни, че предстоят избори и се присъедини към очакванията те да бъдат честни и справедливи. 

Партиите пък излязоха с последни декларации. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов са лишили българския народ от национално самочувствие и достойнство. 

Във финалното си обръщение към депутатите пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов опита да намали напрежението в залата, което рязко бе повишено от пламенната реч на Нинова. Цветанов подари букет на Цачева. 

След това всички излязоха за традиционната обща снима пред сградата, както в края на всеки парламент. (вижте в галерията)

Администрацията на парламента все още калкулира сметките колко пари за похарчени през двете години от мандата. Само за последната година командировките зад граница над депутатите обаче струваха близо 900 000 лева на данъкоплатците. Друг половин милион бяха похарчени за представителни разходи като венци, цветя и посрещане на гости от чужбина, припомня Нова телевизия. 

Колко работиха депутатите в цифри

По време на своя мандат 43-тото НС е приело общо 296 закона, 313 решения и 3 декларации. Проведени са 260 пленарни заседания, 18 от които са били извънредни. 

За осъществяване на контролната функция на Народното събрание депутатите са използвали 278 часа и 43 минути. Редовният парламентарен контрол е бил общо 240 часа и 43 минути, а блиц-контролът 38 часа. 

През 2015 и 2016 година в НС са постъпили 3675 въпроса и 219 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 3000 въпроса и 144 питания. През цялото време на работа на 43-тото НС на най-много въпроси и питания на народни представители е отговорил министърът на финансите в оставка Владислав Горанов – 293. 

Народните представители, които са отправили най-много въпроси и питания към членовете на Министерския съвет, са Петър Славов – 376, Мартин Димитров – 270, Методи Андреев 147, Настимир Ананиев – 145, Валентин Павлов – 142, Светослав Белемезов – 152, Вили Лилков- 111.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини