От х:

Днес в x:

ДПС прогнозира коалиционно управление след вота

След изборите предстои коалиционно управление, ще се наложи да седнем на масата на преговорите, нека да можем да си говорим. За това призова Мустафа Карадайъ.

В парламентарната пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация по повод края на 43-ото Народно събрание. 

Нека заложим на диалога и вместо да говорим с кого не можем, нека направим така, че след изборите да можем да работим заедно, обърна се той към депутатите.
Така лидерът на ДПС отговори на лидера на Патроитичния фронт, който посочи по-рано от парламентарната трибуна, че най-важната задача на ПФ е била ограничаването на влиянието на ДПС. Никога повече ДПС няма да бъде балансьор в Народното събрание, каза Валери Симеонов. 

Според Мустафа Карадайъ анализът на последните две години показва, че разделението в обществото се задълбочава, езикът на омразата доминира.  Карадайъ каза, че партиите трябва да отговорят на въпроса - ще продължава ли моделът на противопоставяне или въпреки различията ще се търси пътят на диалога и съгласие в името на развитието на страната. 

С поведението си политическите сили ще очертаем възможните варианти на съгласие след изборите, заяви той, цитиран от БТА. Трябва да приемем, че има една граница, която не трябва да се прекрачва в името на народа и бъдещето на страната, каза Карадайъ. 

Според него моделът на поведение трябва да води към онази конструкция в парламента, която може да излъчи мнозинство на ценностна основа, което да излъчи стабилно правителство.

Повече от всякога е нужно успокояване на обществото и съгласие по важни за хората въпроси, заяви Карадайъ. Народът не може непрекъснато да слуша оправдания за провалени програми и политици, каза той.

Ако някой продължава да живее с илюзиите за "естествени партньори" и политика "анти", по-добре да преосмисли участието си изобщо в политическия живот, подчерта Карадайъ. 

Задава се моделът на недовършения мандат, недовършената работа, на бягство от отговорност, заяви той. Два пъти получавате доверие и два пъти го предаватеобърна се Карадайъ към управляващите.

Всички политически сили трябва да сме единни във волята си да произведем честни избори, каза Карадайъ. Вярвам, че преценката на народа на предстоящите избори ще бъде трезва, разумна и мъдра, каза още той.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини