От х:

Днес в x:

Това дърво е толкова отровно, че не бива дори да стоите под него

През 1999 радиологът Никола Стрикланд отишла на почивка на карибския остров Тобаго – тропически рай, осеян с идилични, усамотени плажове. На първата сутрин, тя решила да потърси ръковини и корали в белия пясък, когато изведнъж ваканцията и се превърнала в кошмар.

Сред кокосовите орехи и мангото, разпръснати по брега, Стрикланд и приятелят и открили благоуханен зелен плод, който изглеждал досущ като ябълка. И двамата лекомислено решили да отхапят от него. След миг приятният, сладък вкус отстъпил на парливо, изгарящо чувство и мъчително стягане в гърлото, което се влошило до такава степен, че жертвите не можели да си поемат дъх.

Плодът на Манчинеловото дърво понякога е наричан “плажна ябълка” или “отровна гуава”. Растението е характерно за тропическите райони на Северна Америка, Централна Америка, Карибите и северните райони на Южна Америка.

Испанското име на дървото е “arbol de la muerte”, което в буквален превод означава “дърво на смъртта”. Според Книгата на рекордите Гинес, Манчинеловото дърво е най-опасното дърво на света. Всичките му части са силно токсични, контактът с тях и поглъщането им може да се окажат смъртоносни.

Всички части на растението – кората, листата, дори плодовете - произвеждат гъст, млечен сок, който причинява следи като от изгаряне, при контакт с кожата.

Сокът съдържа токсини, най-опасен от които е форболът – органично съединение, принадлежащо към дитерпеновото семейство на естерите. Тъй като форболът е водоразтворим дори няма да го забележите, ако стоите под дървото докато вали. Дъждовните капки обаче съдържат от отровния сок и ще изгорят кожата ви.

Заради силната отрова, в някои райони Манчинеловото дърво е маркирано с червена боя и предупредителни знаци. В същото време, растението играе важна роля в местната екосистема – Манчинеловото дърво расте в гъсти храсталаци, които служат като щит срещу ветровете и предпазват плажовете на Централна Америка от брегова ерозия.

До сега са регистрирани няколко случая на тежки очни възпаления и дори временна слепота, причинени от дима на горящото Манчинелово дърво.

Карибските дърводелци обаче използват растението за производство на мебели от векове, но само след като внимателно са го отсякли и изсушили на слънцето, за да неутрализират отровата.

Консумацията на малките кръгли плодове обаче е смъртоносна. Те причиняват силно повръщане, диария и дехидратация.

За щастие, Стрикланд и приятелят и оцелели, но само защото отхапали малко парченце от смъртоносния плод. Болката отминала след цели 8 часа. Токсинът попаднал в лимфните възли на врата и удължил агонията им.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини