От х:

Днес в x:

МВР: Ще има засилено полицейско присъствие по Нова година

Засилено ще бъде полицейското присъствие на всички места, където има масово струпване на граждани, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

„Използвам възможността още веднъж да заявя, че това е в контекста на повишената терористична опасност във всички страни от ЕС и още един път да заявя, че конкретна заплаха към нашата страна за момента нямаме данни изобщо да е регистрирана. Но в контекста на глобалния терористичен риск е необходимо да бъдат взети и тези действия, които са подчертано превантивни”, обясни главният секретар. Той посочи, че такива действия  се предприемат във всички градове на страната, като особено са изразени в зимните ни курорти. 

В София за празнуването на площад "Княз Александър I Батенберг" са взети всички необходими мерки с целия наличен полицейски състав и с допълнителни сили, твърдят от охранителна полиция. Ще бъдат изградени 10 филтровъчни пункта, ще бъде забранен достъпът на хора в явно нетрезво състояние, които носят алкохол в стъклени бутилки и пиротехнически изделия в тях. 

Периметърът около мероприятието също ще се обезпечава в дълбочина, ще има тежки парапети и местата около всички бежански центрове, както и в централна градска част ще имаме явно полицейско присъствие ”, каза началникът на „Охранителна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Борислав Муеров.

Той посочи, че по всички търговски центрове, уязвими места, Централна гара, автогара, аерогара, пазари имаме наблюдение и явно присъствие на униформени. От МВР днес представиха проект, свързан с изготвянето и разпространението на указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване на нелегални мигранти в тях. 

Практиката показва, че с влошаване на метеорологичните условия и затрудняването на пешеходните маршрути нараства вероятността от увеличаване броя на опитите за нелегално преминаване на границата на лица в товарни автомобили.

„Точният брой на задържаните лица на вход на българо-турска граница от началото на годината до момента е 294, на изход също в товарни автомобили на българо-румънска граница – 70”, каза зам.-директор на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов.

Той посочи, че рисковете са както за „Гранична полиция“, така и за България като цяло, но по същия начин рискът е голям и за водачите на товарни автомобили.

”В не по-малко от 50% от случаите тези групи нелегални мигранти правят опит и успяват да се качат в товарните автомобили без знанието на водача”, каза той и посочи възможните варианти.

„Риск има и за самите превозвани лица”, посочи Стоян Иванов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини