От х:

Днес в x:

Усложнена зимна обстановка в страната

Дебела снежна покривка в Ловешка област, опасно силен вятър в Сливен, тежка катастрофа в Ботевградско белязаха завръщането на зимата.

Снегът в планинските райони на Ловешка област тази сутрин достигна до 70 см. Най-много е натрупало в селата около Троян и на прохода Троян-Кърнаре.

Над 80 машини чистиха пътищата от републиканската пътна мрежа през деня. В момента те са проходими при зимни условия, няма навявания и заледявания. Няма бедстващи хора и населени места, предаде БНТ. 

Затворени за движение са проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. В Сливен ураганният вятър вече утихва, след като от снощи нанесе много щети в града. В планинската част проблеми създаваше снегът.

Ловеч
Освен в Троян, сложна беше и обстановката в общините Тетевен и Априлци. Въпреки това не се е наложило спешно свикване на областния кризисен щаб. До полунощ бяха отстранени няколко дребни аварии.

От Областното пътно управление заявиха, че цялата налична техника от сутринта работи по почистването на пътищата. ТИР аварира на главния път София - Варна в участъка между Ябланица и Боаза, като предизвика затваряне на главния път за няколко часа.

Сливен
Опасно силен вятър бушува от снощи в Сливен. Скоростта на вятъра на моменти надхвърля 120 км/ч.

През нощта са избити прозорци на заведение, които са паднали върху паркирана кола. Навсякъде има счупени клони и паднали ламарини. А в планинската част на областта има проблеми с пътищата.

В областта няма данни за селища без ток и вода. Остава обявеният оранжев код за ураганен вятър.

Силният вятър и снеговалежът затрудняват преминаването на колите и на прохода "Шипка". Пътното платно е заснежено, но снегопочистващата фирма опесъчава и почиства своевременно.

Ботевград
Някои от шофьорите са доста лекомислени на пътя, дори и в сложната зимна обстановка. Оказа се, че полският шофьор, който снощи повече от час вися от 120-метровия виадукт "Бебреш" край Ботевград е употребил алкохол.

След спасяването му от аварийните екипи, той отказа да бъде закаран с линейка за преглед в Спешната помощ в Ботевград. Отчетено е наличието на 0.83 промила. По случая има издадено наказателно постановление. Лишен е от правоуправление за една година и глоба от 1000 лева.

Заради катастрофата движението в посока София снощи бе затворено за повече от два часа. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини