От х:

Днес в x:

Aрестуваха управителя на кафенето на опозиционния вестник "Джумхуриет" за обида на Ердоган

Турските власти арестуваха управителя на кафенето на опозиционния вестник "Джумхуриет" за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган. Арестуваният Шенол Буран заявил, че няма да сервира чай на Ердоган, ако влезе в кафенето му, и полицай го чул, съобщава "Ротейрс", цитирана от БТА.

Вестник "Джумхуриет", където той работи, е сред малкото все още критични към правителството медии. Оттам потвърждават за ареста му.

Полицията претърсила и дома на Буран късно снощи, след което го арестувала, съобщава адвокатът му Йозгюр Урфа. Бил арестуван, защото полицейският офицер, отговарящ за охраната на вестника, казал, че го е чул да използва пренебрежителни думи по адрес на президента и да заявява, че ще откаже да му сервира чай, ако някога посети кафенето.

Според съдебни документи, видяни от "Ройтерс", Буран е отрекъл да е използвал обидни думи, но е потвърдил, че е казал, че ще откаже да сервира чай на Ердоган. По неговия разказ със същия полицай имали спор по същата тема преди две години.

Истанбулският съд нареди Буран да остане в ареста по време на процеса, позовавайки се на "силно подозрение за извършено престъпление" и тъй като заподозреният може да окаже натиск върху свидетели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини