От х:

Днес в x:

Жега на Северния полюс, достигна точката на топене

Плаващ метеорологичен буй на 144 км южно от Северния полюс регистрира 0,4 градуса по Целзий на 22 декември. Температурите в Арктика са 30° C над нормалното за това време на годината, защото според норвежкия метеорологичен институт, в региона би трябвало да е около -30° C.

За втори път през последните пет седмици е отчетено такова рязко покачване на температурите на Северния полюс. Нищо подобно не се е случвало от половин век и повече.

"При разглеждането на историческите записи от 1958 г. не може да се намери по-интензивна аномалия - освен подобния скок само преди пет седмици", казва Джейсън Сомнау за The Washington Post.

През ноември изследователите ни изненадаха със съобщението, че температурите в близост до Северния полюс са с нечуваните 20 градуса Целзий по-висики от средната.

По времето, когато над Арктика е дълбока полярна нощ и слънцетовъобще не се показва, се очакват най-ниските темпператури в този регион. Това позволява големи пространства да се покрият с дебел слой лед след по-топлите месеци. Но тази година температурите са  много по-високи от средната по време на полярната нощ. Все пак образуването на нов морски лед започна, но много по-бавно от обикновено.

"В някои части на Арктическа Русия са отчетени  6° C до 7° C над дългосрочната средна стойност. Много други арктически и под-арктическите региони в Русия, Аляска, и северозапад Канада са най-малко 3° C над средното ниво."

Топъл въздух е нахлул над Арктика в четвъртък, което заедно с рекордно ниските нива на морския лед обяснява затоплянето.
 
Според The ​​Washington Post, по предварителни данни Арктика е загубила около 148 000 квадратни километра лед за последните 24 часа. Тези цифри трябва да бъдат потвърдени, но вече се знае, че морският лед край бреговете на Антарктика и Арктика е достигнал рекордно ниски нива през ноември. Знае се и, че на 4 декември там са загубени 3,76 милиона квадратни километра - повече от общата площ на Индия.

През последните няколко месеца се наблюдават необичайно бързи пикове в температурата, като на Северния полюс те достигат точката на топене. При много подобни метеорологични условия миналата година на Северния полюс бяха отчетени нетипични температури над 0° C през зимата.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини