От х:

Днес в x:

Водата в Тайландския залив „не е просто топла, а направо пари“

Животът в морето - от кораловите рифове до рибите - в източното крайбрежие на Тайландския залив (на Южнокитайско море) е застрашен, след като температурите на морската повърхност достигнаха рекордни стойности на фона на регионална гореща вълна. Това разтревожи учените и местните общности.
Някога живите и цветни корали на около пет метра под водата сега побеляха. Феноменът, известен буквално като „избелване на коралите“, е знак, че страдат поради по-високите температури на водата.

Температурите на морската повърхност в източния Тайландски залив достигнаха 32.7 градеса C по-рано този месец, докато подводните данни са дори за 33 градуса C.

„Не можах да намеря нито един здрав корал“, каза морската биоложка Лалита Путчим от Департамента за морски и крайбрежни ресурси в Тайланд.

Архипелагът Трат се състои от 66 острова, с над 28.4 кв. км коралов риф. Лалита установява, че до 30% от коралите са избелели, а 5% са загинали.


Ако температурата в морето не спадне, още повече корали ще умрат, каза Лалита.

„Това е глобално врене, не просто глобално затопляне"
Лалита Пучим, Департамент за морски и крайбрежни ресурси в Тайланд.

Кораловите рифове са едновременно хранителен ресурс и местообитание за морските видове, както и естествена бариера срещу бреговата ерозия. Регистрирано е и значително намаляване на улова на риба като скумрия и други видове.

Ако избелването на коралите води и до изчезване на рибата, това ще се отрази и на продажните цени, прогнозират местни учени.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини