От х:

Днес в x:

Отложиха вдигането на най-опасната цистерна в Хитрино

Съгласно плана, който сме разработили, би трябвало утре да сме вдигнали последната опасна цистерна и да започнем допускането на хората от Хитрино по домовете им

Това заяви директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от пресцентъра на МВР.

На срещата си с жителите на селото той увери, че екипите му работят бързо, доколкото това е възможно в подобна изключително рискова и сложна операция, а на терен ще има достатъчно експерти, които да замерят средата и почвата. В Хитрино ще остане и полицейската охрана. 

Междувременно екипите на „Енерго про“ са направили своя оглед, установили са повредите и днес са започнали работа по отстраняването им, където е допустимо. 

Главен комисар Николов уточни, че с оглед на безопасността електричеството ще бъде пуснато максимално бързо, след кaто хората влязат по къщите си, иначе рискът от предизвикване на пожар е изключително голям. 

Същевременно председателят на Обществения съвет в Хитрино Севджан Акиф заяви, че се увеличава броят на хората от Хитрино, които ще получават топла храна, предаде БНР. 

През последните три дни от тази възможност се възползваха 300 души, настанени при роднини в Шумен, като те получаваха хранителните си пакети пред два хипермаркета в града – в квартал "Гривица" и до Кооперативния пазар. 

"Днес съветът реши топлата храна да бъде за 560 души. Това включва и всички жители, които в момента са настанени при близки и роднини в съседните общини - Венец и някои села от община Каолиново. Раздадени са всички 500 ваучера, предоставени от националния омбудсман Мая Манолова", допълни Акиф. 

С решение на Обществения съвет, по 20 лева, каквато е стойността на един ваучер, ще бъде осигурена за още триста души, като няма краен срок за получаване на тези средства.

"Все още има нужда от пакетирани храни и консерви", съобщи заместник-председателят на Българския червен кръст в Хитрино Неждет Мурад. 

По думите му, дарения продължават да пристигат от цялата страна.

"Към момента единствено няма нужда от дрехи, тъй като складовете ни са препълнени с тях", допълни той. 

По думите на Мурад, след като бъде осигурен достъп на жителите до селото, в Хитрино ще бъде обособена база на БЧК, за да може даренията да постъпват там и оттам да се разпределят към нуждаещите се.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини