От х:

Днес в x:

Кука на теглич е пробила цистерната в Хитрино

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Народното събрание, цитиран от БТА.

Той участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в парламента.

Ивайло Московски обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 от бургаската гара Дружба,  така както е бил заявен. Композицията е била с 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. 

На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел. На гарата в Хитрино е подаден сигнал за влизане в отклонение. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч. 

Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода. 

Първите пет цистерни и локомотивът минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

Снощи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че влакът е влязъл в отклонението със 78 км/ч  при разрешени 40 км/ч. Двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия. Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

"Прокуратурата не се съмнява в психичното здраве на двамата машинисти, карали композицията, която се взриви в Хитрино. Въпреки това ще бъде назначена психиатрична експертиза, защото двамата са потърсили помощ в психиатрични заведения в Русе", допълни говорителят на главния прокурор.

Очаква се днес от Хитрино да бъде изведена цистерната, от която изтичаше газ и заради това беше обявена за най-опасната, предаде БНР. 

Началникът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отправи за пореден път апел към населението да прояви търпение.

Всички къщи в село Хитрино ще бъдат проверени за риск от взрив по изготвен план, вече се обмисля възможността за включване на електропреносната мрежа, заяви главният комисар на МВР Георги Костов. 

В момента се провежда заседание в Кризисния щаб. Експерти от енергото, от ВиК, от общинското ръководство ще направят оценка какви рискове носят пускането на електрозахранването и на водоснабдяването. Предварителните данни, които имат тези експерти са, че няма да има големи затруднения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Колчо слепеца
    0 0
    16:06, 20 дек 2016
    И от тоя храст ЗАЕК няма да изскочи с времето всичко ще се РАЗМИЕ и ЗАБРАВИ Който си изпати изпати мъртвите бог да ги прости
Последни новини