От х:

Днес в x:

Таймс: Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор

България, която най-много пострада от руско-украинската газова война, иска да пусне спрян ядрен реактор, пише британският "Таймс".

Най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия.

Изданието отбелязва, че за да се пести електричество, в столицата София отоплението в градския транспорт е изключено, а светлините на обществените сгради, включително парламента и Народния театър, са изгасени.

"Ситуацията е абсурдна за XXI в.", коментира министърът на икономиката Петър Димитров.

"Русия и Украйна трябва да намерят бързо разрешение на проблемите помежду си, иначе икономиката на половин Европа е поставена под напрежение", допълва той.

България, за разлика от Турция и Гърция, няма алтернатива за газов доставчик освен Русия.

Два милиона от общо 7,6 млн. българи се отопляват на ТЕЦ, а ТЕЦ-овете работят именно на газ. Ето защо спирането на газовите доставки е толкова болезнено особено през зимните месеци, когато температурите в страната падат до -16 градуса по Целзий.

"Единственото разрешение за България е възстановяване на доставките. В страната влиза само един газопровод – и той идва от Украйна", заключава министър Димитров.

Президентът и правителството трескаво търсят изход от създалата се ситуация, като най-актуалното предложение е да бъде пуснат отново спреният ядрен реактор в атомната централа "Козлодуй".

България спря 4 от общо 6 реактора в централата като условие за приемането на страната в ЕС.

Сега президентът Георги Първанов иска спреният през 2006 г. трети реактор да бъде пуснат отново, защото "по-критична от сегашната ситуация не може да има".

От ЕС реагираха незабавно с изявлението, че спирането на газа за България не е основание за пускането на реактора.

Лошата новина, заключава "Таймс", е, че според синоптичните прогнози сковалият България студ ще продължи още поне седмица.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини