От х:

Днес в x:

Вкарват старите столици в общ туристически маршрут

Проектозакон „подвързва" старите столици в туристически том. Велико Търново, Плиска, Преслав и Видин ще се предлагат като общ маршрут.

Стопанисването на историческите резервати в тях се поверява на общините, а финансовата подкрепа е гарантирана от държавата, съобщава бТВ.

Според вносителите на проектозакона става дума не само за вписването им в общ маршрут, но и за дългосрочното им съхранение.

Някои от архитектурно - музейните резервати, като Трапезица и Царевец, вече са преотстъпени на общината за стопанисване, но приходите от тях позволяват реставрация единствено на парче.

Новият закон цели друго, категорични са членовете на работната група.

“Да ангажираме държавата в лицето на няколко министерства - министерството на финансите, министерството на културата и туризма, и на регионалното развитие, защото в тези старинни части имаме смесена собственост държавна и общинска. Общинската обикновено са пътищата, туристическата инфраструктура, но самите територии и резервати са държавна”, коментира арх. Донка Колева.

Очаква се това да улесни кандидатстването за пари по програми, но само ако срокът за отдаване бъде преразгледан. 10 години са недостатъчни и тази част в проектозакона трябва да се промени, смятат експертите.

Източник: fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини