От х:

Днес в x:

СБА настоява за закон срещу превъртените километражи на внесените возила

От Съюза на българските автомобилисти искат законодателни промени, които да инкриминират практиката да се превъртат назад километражите на автомобилите, които са внесени в България.

Според експерти има засилваща се практика на нелоялни търговци да лъжат клиентите си какъв пробег имат возилата, които се купуват, съобщиха от СБА.

От управителния съвет на съюза заявиха, че са обезпокоени, че депутатите не предприемат никакви законови инициативи, за да прекратят тази порочна практика.

По техни данни има увеличение на измамите най-вече на колите, които идват от Германия. Там номерата с превъртането на километражите са се увеличили със 100 пъти в последните години.

От СБА алармират, че по полицейски данни всяка трета употребявана кола в страната е манипулирана, което означава, че това са около 2 милиона возила годишно.

Оказва се, че българите са сред най-големите клиенти, купуващи коли втора ръка от Германия.

Само през първото полугодие на тази година са регистрирани около 130 000 употребявани возила, внесени в страната. Статистиката сочи, че не само в последно време, но и по традиция у нас най-търсените коли на старо са немските марки.

От съюза на автомобилистите са категорични, че именно заради тази масовост на измамите е крайно време те да се инкриминират.

Експерите искат наглостта да се наказва с до две години затвор, както и с глоба от 6000 лв. 

Още септември са внесени предложения за промени в законодателството, които предвиждат наказателно преследване за извършителите на подобни интервенции, както и конкретни мерки за превенция.

От СБА са разтревожени, че през последните 3 месеца предложенията им не са разгледани, понеже трябва някой депутат да ги внесе за обсъждане. Оказва се, че никой от членовете на Транспортната комисия в Народното събрание не се ангажира лично с предлаганите промени.

От съюза на автомобилистите са стартирали подписка в подкрепа на инициативата си в сайта peticiq.com.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини