От х:

Днес в x:

Трън срещу златодобива в региона

Във връзка с постъпило в община Трън инвестиционно намерение за мащабен златодобив в района, разтревожени жители на общината организират мероприятие пред входа на Министерството на околната среда и водите.

На 13 декември 2016 г. в 8:15 ч жители на община Трън и хора, които милеят за чистата природа в региона ще се съберат пред входа на МОСВ (бул. Мария Луиза и ул. Цар Симеон), за да посрещнат с плакати срещу проекто-концесията участниците в редовно свикания същия ден Висш екологичен експертен съвет (ВЕЕС), който ще приеме.

„План за управление на речния басейн в Дунавския район” (ПУРБ) в периода 2016 – 2020 г. е ключов при изготвянето на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) ще бъде разрешено или не заустването на хвостохранилищата и флотационната фабрика на златно-сребърната мина „Злата” във водния басейн на трансграничната река Ерма.

Жителите на общината са силно притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на жителите в района. Доказаното наличие на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проектоконцесионна площ от 20 кв.км., не може да не тревожи хората, които обичат родния си край.

Богатият на природни дадености и с широк потенциал за развитие на биоземеделие, животновъдство, различни форми на алтернативен туризъм, лов и риболов Трънски край рискува да загуби истинските си ценности и да се превърне в обезлюдена пустиня след края на рудодобивния проект. Голяма част от инвестиционните намерения се намират в регион, част от Натура 2000.

Основателното безпокойство идва и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, а хората са научили за тях случайно.

На фона на все по-нарастващият дефицит на екологично чисти райони в целия свят и все по-засилващата се нужда от съхранени оазиси като Трънския край местните жители нямат намерение да оставят да бъде унищожен.

Организатори на протеста са Сдружение „Трън”, Трънското културно-просветно дружество „Руй” и ИК ‘’ЗА чистата трънска природа’’.

Източник: fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини