От х:

Днес в x:

Австрия зове: Да се замразят преговорите ЕС-Турция!

Австрия иска Европейският съюз да замрази преговорите за членство с Турция заради масовите репресии след провалилия се опит за преврат, предаде Асошиейтед прес.

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че ЕС "трябва най-малкото да замрази преговорите за присъединяване" на Анкара. Няколко страни от ЕС подкрепят становището на Австрия, отбелязва Асошиейтед прес.

Според ТАСС при пристигането си на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел Курц е казал, че Австрия, България и Холандия са на мнение, че преговорите с Турция за членство в Европейския съюз трябва да се замразят.

"Мнението ни съвпада с това на България и Холандия. Холандският парламент одобри постановление, подобно на приетото в австрийския. Всички наши партии са убедени, че преговорите за членство трябва да се замразят и аз разбира се ще отстоявам тази линия тук, в Брюксел", е казал австрийският министър, цитиран от ТАСС.

"Смятам, че като цяло трябва да сътрудничим с Турция и има смисъл да си сътрудничим по много въпроси. Според мен обаче е нередно да продължаваме преговорите за влизане в ЕС сякаш в Турция в последните месеци не е случвало нищо лошо", е казал той и дал за пример задържането на стотици хиляди хора, сплашването на инакомислещите, както и намерението за връщане на смъртното наказание, призовавайки Европа да реагира.

Най-малкото би трябвало да замразим преговорите за членство, е отбелязал той и е изразил подкрепа за огласената по-рано позиция на Европарламента по въпроса.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини