От х:

Днес в x:

Десетки голи демонстранти се обляха в кръв в Барселона

Десетки голи демонстранти се обляха с фалшива кръв, за да протестират в центъра на Барселона срещу производството на палта от животинска кожа.

"Колко нещастни животни биват убивани, само заради едно палто!" - пишеше на един от плакатите им.

Протестиращите, плътно прилепнали един към друг, лежаха безжизнени на земята, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Кожените облекла по някакъв грешен начин се асоциират с лукса и модата, а това трябва да се промени", коментира Аида Гаскон, отговорничка в испанския клон на организацията за защита правата на животните "Анима натуралис", организатор на протеста.

Активистите от дружеството държат да покажат страданията, на които са подлагани куп животни, и то за изготвянето само на едно палто.

Всяка година в световен мащаб 60 милиона представители на фауната са избивани заради кожите им, като в Европейския съюз броят им достига 32 милиона.

Европа произвежда 70 процента от визоновите кожи в света, и 63 процента от лисичите кожи. Дания и Финландия са най-големите производители и износители на визонови и лисичи кожи в света. Русия, Канада, Швеция и Холандия също се нареждат сред големите страни-производители, припомня агенцията.

В началото на май в София имаше протест, подобен на този в Барселона. Тогава
20-ина пакетирани хора в тарелки бяха "сервирани" на пешеходната част на бул. "Витоша" като част от протест "Месото е убийство", организиран от вегани и вегетарианци. 

През юни вегани и вегетарианци отново излязоха на протест пред парламента, но не с такива брутални сцени. Причината бе острата обществена реакция към "кървавата демонстрация".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини