От х:

Днес в x:

Инвеститорите в авто сектора предпочитат Южна България за работа

Южна България е лидер в привличането на инвестиции в автомобилния ресор през тази година. Това е видно от данните в обобщаването на сектора, изнесени от шефа на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев.

Според него, вече е традиционен интересът към производство у нас на части за големите автомобилни концерни. През последните пет години БАИ е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв и със заявени 6500 работни места. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В България се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Мерцедес, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG. Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5 % от БВП. В сектора са заети повече от 33 хил. души.

Два от проектите през тази година -на турската Са-ба и японската Язаки са в Димитровград. Инвестициите ще са за общо 36 млн.лв., а работните места, които се очаква да бъдат разкрити при влизането в пълен режим на работа са близо 4 000.

Агенцията отчита и 6 потенциални проекта в автомобилното производство, като един е в процес на сертифициране.

Стамен Янев презентира, че инвеститори от сектора вече са проявили внимание и към възможностите за работа в Северозападна България. Очакванията са скоро и в този район на страната да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона.

Според шефа на БАИ, въпреки положителния отчет за развитие на автомобилната индустрия у нас, предизвикателство пред България е не само да произвежда авточасти за световни марки, а да има  и свой завод за автомобили, тъй като секторът е изключително важен за бъдещето на българската икономика.

През тази година до месец ноември Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лв. и се очаква да се открият 4044 нови работни места.

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лв. с очаквания да се разкрият над 6000 работни места. Ще се запази и интересът към седемте приоритетни сектора, към които инвеститорите насочват проектите си - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според проучване на БАИ, инвеститорите имат позитивна нагласа за икономическата перспектива пред България. Това се дължи преди всичко на по-евтината работна ръка, ниските данъци и приемливата цена на електроенергията, валутния борд, географското положение на страната, членството й в ЕС. Очакванията на потенциалните инвеститори са да намират висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред страната ни обаче. Затова много бързо трябва да бъдат създадени условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят, а ние не можем да им предложим, заявява в доклада си изпълнителният директор на БАИ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    То
    Тодор
    3 0
    14:59, 7 дек 2016
    Не е ли, третия от дясно на ляво?
    :)
  • 2
    Ха
    ХАСКОВЛИЯ
    1 0
    15:19, 7 дек 2016
    Да бе верно --пак той е -същият --гледай ти !!
  • 3
    St
    ST
    0 0
    15:37, 7 дек 2016
    Този с надписаната каска и надписаната лопата в средата (Но не дядото открая). Сега сети ли се?
  • 4
    Яя
    яяя
    1 0
    16:57, 7 дек 2016
    Стамен е от хасково. Много сериозно момче

Още новини

Последни новини