От х:

Днес в x:

Над 800% скок на цената на златото за 24 години

И в България интересът към физическото злато расте

Американският икономически ежедневник „Уолстрийт джърнъл“ съобщава за значително увеличаване на покупките на инвестиционно злато. Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36% през последните няколко години и продължава да расте. Геополитическите конфликти и икономическата несигурност подтиква инвеститорите да купуват златни монети и кюлчета, съобщава изданието.
 
Цената на златото и новите инвеститори
 
До скоро цената на златото беше движена основно от търсенето на централните банки в развиващите се пазари и клиентите в Китай. Сега към тях се присъединяват и американските инвеститори. От октомври 2022 г. цената на златото е нараснала с над 45%, достигайки над 2350 щатски долара за унция, дори удряйки рекорда от 2400 долара за унция.
 
Повишен интерес в САЩ
 

Дилърите на ценни метали в САЩ отчитат вълни от нови купувачи, особено след пандемията от Ковид-19 и кризата в регионалните банки през 2023 г. Дори доларът, най-силната валута в света, не е защитен от обезценяване, докато златото се доказва като ефективна защита срещу инфлация.

Българският пазар
 
Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex, споделя, че и в България интересът към физическото злато расте. През 2023 г. Tavex е продала три пъти повече злато в сравнение с 2020 г., като интересът през първото тримесечие на 2024 г. също е висок. Продажбите на кюлчета спрямо монети са в съотношение 60/40.
 
Прогнози за бъдещето
 
Материалът на „Уолстрийт джърнъл“ разглежда и бъдещата траектория на цената на златото. Анализаторът от Ситибанк Акаш Доши прогнозира, че цената на златото може да достигне 3000 щатски долара за унция в следващите 18 месеца. Макс Баклаян предвижда средносрочна цена от 4000 щатски долара за унция.
 
Заключителни бележки
 
Статията завършва с думите на дългогодишния хедж-фонд мениджър Бари Кит, който подчертава, че макар деривативите и електронно търгуваните фондове да са подходящи за краткосрочна спекулация, истинският начин да притежаваш инвестиционно злато е да го държиш физически в свои ръце, знаейки, че е под твой контрол.
Според данни на World Gold Council, общото търсене на злато през 2023 г. е достигнало 4,741 тона, спрямо 3,489 тона през 2020 г.
 

През май 2000 година цената на златото е 259 щатски долара за унция, което спрямо цената за май 2024 е ръст от над 800%. През октомври 2022 г. цената на златото е приблизително 1600 щатски долара за унция а към днешна дата (май 2024 г.) цената на златото е над 2300 щатски долара за унция, което представлява увеличение с над 45%

Американски пазар:
Според American Mint, продажбите на златни монети в САЩ са нараснали с 85% през 2023 г. в сравнение с 2020 г. Продажбите на златни кюлчета са се увеличили с 60% за същия период.
 
Според Tavex, продажби на физическо злато през 2023 г.: три пъти повече в сравнение с 2020 г. Анализатор от Ситибанк: цена на златото може да достигне 3000 щатски долара за унция в следващите 18 месеца.
 
Прогноза на Макс Баклаян: средносрочна цена от 4000 щатски долара за унция. Тези данни подкрепят заключенията в статията на „Уолстрийт джърнъл“ и показват тенденциите на растящо търсене и цени на инвестиционното злато в глобален мащаб.

 

 

Източник: http://www.pariteni.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини