От х:

Днес в x:

9 °C

Защо суперхрани не съществуват, но водораслите са добра идея

Напишете “диета” в Google и за миг ще получите стотици хиляди резултати. Някои диети ви карат да броите приеманите калории, други са фокусирани върху групите храни. Трети твърдят, че трябва да избягвате въглехидратите, а четвърти, че трябва да заложите на тях. Съществуват и диети, които ви съветват да консумирате повече боровинки и орехи или да добавяте към всичките си ястия лимонов сок, канела и куркума. Трябва да забравите за яйцата, картофите и пълномаслени млечни продукти или напротив да консумирате само тях, пише в материала си Бианка Ногрейди от BBC.

“Нещо като хранителна версия на “дивия запад”, но целият този шум не постига нищо”, убедена е Розмари Стантън – диетолог.

“Мечтата за суперхрани е още един признак на безкрайното търсене на вълшебно средства за разрешаване на проблеми. Подобно мислене, което пренебрегва многофакторния характер на свързаните с диетата здравословни проблеми, е вероятно най-големия мит”, добавя Стантън.

Най-големият проблем е, че се фокусираме върху отделни хранителни вещества или продукти. Това всъщност измества фокуса от пресните продукти към преработените храни. Определени витамини и минерали са се превърнали в идея фикс за повечето от нас. Това кара производителите да ги добавят в храната и да ни убеждават в здравословните и качества.

“Това придава на храните един ореол на здравословност и те започват да се продават – най-красноречивият пример са пълните със захар зърнени закуски.”, казва диетологът.

Една от съставките, които Стантън със сигурност би се радвала да изхвърли от менюто ни е захарта. Според нея т.нар “данък захар”, който се обсъжда в някои държави е “нискорастящ плод”, който би било глупаво правителствата да не откъснат. Хранителната индустрия по цял свят обаче се бори със зъби и нокти срещу въвеждането на подобни мерки, което за Стантън е добър знак. “Всеки път когато хранителната индустрия започне да са противи на нещо ожесточено, вече знам, че то ще проработи”, казва тя.

Като цяло диетологът твърди, че трябва да заложим на добрата стара формула: много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, по-малко протеини - най-вече риба и морски дарове. По тази причина се смята, че средиземноморската диета, залагаща на храни от растителен произход и мазни риби, се доближава най-много до представата ни за вълшебна диета.

Но въпреки че Стантън отхвърля идеята за т.нар суперхрани като хранителна панацея, тя подкрепя усилията за откриване на нови, екологични, устойчиви храни като част от една балансирана диета. Морският еколог Пиа Уинбърг е убедена, че водораслите биха могли да се превърнат в основен хранителен продукт в бъдеще.

Тя се запознала за пръв път с водораслите докато работела по проект за изчистване на отпадните хранителни вещества във водите около брега. Но когато и другите от екипа започнали да осъзнават хранителната стойност на водораслите, фокусът им се изместил към храната. Водораслите, които Уинберг и колегите и култивират, са богати не само на протеини, но и на омега-3 мастни киселини, фибри, антиоксиданти и множество витамини и минерали. По тази причина, те са устойчива алтернатива на рибата и другите морски дарове.

Предизвикателството е как хора, чиято храна често е в цветни опаковки, да бъдат убедени да заложат на водораслите. “Трябва да направим водораслите по-лесни за консумация, вместо да се опитваме да променим навиците на хората” , казва Уинберг. За тази цел е разработен екстракт от водорасли, съдържащ всички важни съставки, който може да се добави към пастата например.

Отглеждането на морски водорасли за храна, има и други екологични предимства, отвъд опазването на рибните запаси. “Създаването на водораслена индустрия е чудесен стимул за поддържане на чисти брегови ивици, казва Уинберг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
28 яну 2020
Последни новини