От х:

Днес в x:

Задържаните при опит да влязат у нас чужденци се увеличават

Задържаните при опит да влязат у нас чужденци отново се увеличават, като за последната седмица се отбелязва ръст със 72 % - от 32-ма на 55 -ма души. Най-много от тях са били задържани на българо-турската граница Все пак общият брой на спрените мигранти, според данните на МВР не се е увеличил драстично. За сравнение за изминалата седмица общо задържани са 312 души, а за предходните седем дни - 277 чужденци.

Най-много мигранти са били арестувани във вътрешността на страната - над 100 души,

а броят на напусналите домовете на Държавната агенция за бежанци и на МВР също е по-голям от тези, които са били приети там. Центровете продължават да са преизпълнени. За последната седмица е бил предоставен бежански или хуманитарен статут на над 70 души, а подадените молби са над 300.

От миналия петък досега задържаните на изход от страната са 516 души, като само 129 са без регистрация от органите на МВР. От началото на годината при опит да излязат от страната са били спрени над 12 хиляди души, а общият брой задържани е над 17 хиляди души.

В началото на седмицата военният министър Николай Ненчев заяви, че въоръжените сили се подготвят за дългосрочна мисия по българската граница. Целта е не се позволи незаконен трафик на хора.

Правителството пък създаде нова дирекция в МВР - "Обществени поръчки". От ведомството обясниха за "Дневник", че дирекцията ще е с фокус към 160 млн. евро, които Европейската комисия отпусна на България в средата на септември.

Намерението на България да иска спешно финансиране бе обявено първо от премиера Бойко Борисов. Той заяви, че средствата ще се използват за охрана на границите от мигранти. По-късно говорителят на Европейската комисия (ЕК) Наташа Берто обясни, че парите не са за строеж на огради по границата.

Зам.министърът на вътрешните работи Филип Гунев обясни, че по-голямата част – 80%, от договореното с ЕК ще отиде за охрана на границата. Повече за разпределянето на парите четете тук. В началото на ноември пък правителството възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да създаде необходимата организация за изразходване на допълнително отпуснатите пари за овладяване на миграционния натиск по границата.

Това е и целта на новосъздадената дирекция - специален екип да се грижи за разходването на парите, които са предназначени за сигурност по границата и подобряване условията и капацитета на управление на миграционния поток.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    същият
    0 0
    10:32, 12 ное 2016
    е кой лъже? преди два дни министърката предизборно обяви, че броят на влизащите драстично намалял!
Последни новини