От х:

Днес в x:

Сова Харис: Цачева води на първи тур, но на балотажа с Радев силите са изравнени

Изображение 1 от 3

    На президентските избори 34% от абсолютно сигурните, че ще гласуват, ще дадат вота си за Цецка Цачева, 28,6 % - за Румен Радев, а 12,5 % - за Красимир Каракачанов.

    Това показват данните от представително за населението на България над 18-годишна възраст проучване на "Сова харис", направено между 9 и 15 октомври сред 1000 души и финансирано със собствени средства на агенцията.

    За Ивайло Калфин ще дадат гласа си 6,6 % от сигурните, че ще гласуват, за Трайчо Трайков - 5,1 %, за Татяна Дончева - 2,8 %, а за Пламен Орешарски - 2,3 %.

    При евентуален балотаж 38,7 на сто заявяват, че ще подкрепят Цецка Цачева, а 37,8 на сто - Румен Радев.

    "Три седмици преди изборите за президент и вицепрезидент на страната интригата се заплита. Първият въпрос, на който все още не може да се даде точен отговор, е този за избирателната активност. Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70% от избирателите в България. Опитът, който сме натрупали от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво. Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас. Сравнението с минали избори показва, че това ниво е реалистично. По тази причина смятам, че анализът на гласовете на твърдите избиратели ще ни ориентира за резултатите, които очакваме в началото на ноември. Още повече, че данните показват, че и при повишаването на активността ще се запази съотношението между основните претенденти. Разбира се, в хода на кампанията е възможно някой от кандидатите да промени тази картина" - коментира изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев.

    Според социолога, "данните от проучването потвърждават очакванията, че на I тур най-много гласове ще получи кандидатът на управляващата партия Цецка Цачева. Електоралният потенциал на ГЕРБ и изградената изборна машина предопределят този резултат. Госпожа Цачева обаче получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Бидейки чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент. Очевидно е, че за да стане държавен глава, Цецка Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията, от която е излъчена, и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него. Ситуацията е подобна на тази от първия тур на предишните президентски избори, като основната разлика е по-нисък потенциал на кандидата на ГЕРБ."

    "Благоприятен фактор за Красимир Каракачанов е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура. Освен това, чисто мажоритарно лидерът на войводите е най-балансираният и опитният политик от националистите. Дневният ред на обществото поставя на преден план проблемите на националната сигурност и миграцията. Постоянството, с което Красимир Каракачанов изгражда и отстоява тезите си, са фактори, които ще допринасят за нарастване на тежестта на неговата кандидатура в хода на кампанията. Очертава се ситуация, при която той ще притеснява до последно двамата фаворити за участие в балотажа" - коментира Тончев.

    Според него, "за отбелязване е подкрепата за Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. Техните роли обаче ще са в рамките на укрепване на вътрешно-партийната консолидация на издигналите ги формации"

    Данните на "Сова харис" показват, че "при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени. Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския Блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите."

    Засега загадка остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур - преимуществено за Румен Радев. Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат, отбелязва Тончев.

    Според него, "мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около две трети от тях твърдят, че ще отидат до урните. Дори и това да се случи, то няма да повлияе на резултатите от вота. Нагласите на тези хора са такива, че техните гласове ще се разпилеят сред всички кандидат-президенти. Според отговорите им, подадените от тях гласове няма да се натрупат дори в протестния вот. Ефект може да има само върху валидността на референдума, тъй като ще се повиши избирателната активност."

    Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентния праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни, прогнозират от "Сова харис".

    Изследването е реализирано от Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания СОВА ХАРИС. Проучването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души. Период на провеждане: 9 – 15 октомври 2016 г. Интервюирани са 1000 души над 18-годишна възраст по метода на стандартизираното face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%. Изследването е финансирано със собствени средства на Агенцията.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини