От х:

Днес в x:

13 °C

Сова Харис: Цачева води на първи тур, но на балотажа с Радев силите са изравнени

Изображение 1 от 3

  На президентските избори 34% от абсолютно сигурните, че ще гласуват, ще дадат вота си за Цецка Цачева, 28,6 % - за Румен Радев, а 12,5 % - за Красимир Каракачанов.

  Това показват данните от представително за населението на България над 18-годишна възраст проучване на "Сова харис", направено между 9 и 15 октомври сред 1000 души и финансирано със собствени средства на агенцията.

  За Ивайло Калфин ще дадат гласа си 6,6 % от сигурните, че ще гласуват, за Трайчо Трайков - 5,1 %, за Татяна Дончева - 2,8 %, а за Пламен Орешарски - 2,3 %.

  При евентуален балотаж 38,7 на сто заявяват, че ще подкрепят Цецка Цачева, а 37,8 на сто - Румен Радев.

  "Три седмици преди изборите за президент и вицепрезидент на страната интригата се заплита. Първият въпрос, на който все още не може да се даде точен отговор, е този за избирателната активност. Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70% от избирателите в България. Опитът, който сме натрупали от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво. Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас. Сравнението с минали избори показва, че това ниво е реалистично. По тази причина смятам, че анализът на гласовете на твърдите избиратели ще ни ориентира за резултатите, които очакваме в началото на ноември. Още повече, че данните показват, че и при повишаването на активността ще се запази съотношението между основните претенденти. Разбира се, в хода на кампанията е възможно някой от кандидатите да промени тази картина" - коментира изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев.

  Според социолога, "данните от проучването потвърждават очакванията, че на I тур най-много гласове ще получи кандидатът на управляващата партия Цецка Цачева. Електоралният потенциал на ГЕРБ и изградената изборна машина предопределят този резултат. Госпожа Цачева обаче получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Бидейки чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент. Очевидно е, че за да стане държавен глава, Цецка Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията, от която е излъчена, и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него. Ситуацията е подобна на тази от първия тур на предишните президентски избори, като основната разлика е по-нисък потенциал на кандидата на ГЕРБ."

  "Благоприятен фактор за Красимир Каракачанов е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура. Освен това, чисто мажоритарно лидерът на войводите е най-балансираният и опитният политик от националистите. Дневният ред на обществото поставя на преден план проблемите на националната сигурност и миграцията. Постоянството, с което Красимир Каракачанов изгражда и отстоява тезите си, са фактори, които ще допринасят за нарастване на тежестта на неговата кандидатура в хода на кампанията. Очертава се ситуация, при която той ще притеснява до последно двамата фаворити за участие в балотажа" - коментира Тончев.

  Според него, "за отбелязване е подкрепата за Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. Техните роли обаче ще са в рамките на укрепване на вътрешно-партийната консолидация на издигналите ги формации"

  Данните на "Сова харис" показват, че "при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени. Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския Блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите."

  Засега загадка остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур - преимуществено за Румен Радев. Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат, отбелязва Тончев.

  Според него, "мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около две трети от тях твърдят, че ще отидат до урните. Дори и това да се случи, то няма да повлияе на резултатите от вота. Нагласите на тези хора са такива, че техните гласове ще се разпилеят сред всички кандидат-президенти. Според отговорите им, подадените от тях гласове няма да се натрупат дори в протестния вот. Ефект може да има само върху валидността на референдума, тъй като ще се повиши избирателната активност."

  Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентния праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни, прогнозират от "Сова харис".

  Изследването е реализирано от Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания СОВА ХАРИС. Проучването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души. Период на провеждане: 9 – 15 октомври 2016 г. Интервюирани са 1000 души над 18-годишна възраст по метода на стандартизираното face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%. Изследването е финансирано със собствени средства на Агенцията.

  Източник: offnews.bg

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
  25 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
  25 окт 2020
  Последни новини