От х:

Днес в x:

Скандалът с предадените турски опозиционери ескалира. Преглед на печата

Поправките в Изборния кодекс са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат в пленарната зала в петък. Намеренията са, измененията да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Отхвърлените 9 законопроекта, са свързани основно с предложения за отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого", както и за премахване на ограничението от 35 изборни секции в чужбина." - в. "Труд".

"Никога демокрацията не е била в такъв упадък - да се делегитимира властта. Днешното заседание показва по категоричен начин декаданса на българската демокрация от времето на Лучников. Причината е дълбокото непознаване на целта на изборите. Защото изборите са място за преучедяване на властта, за преразпределяне на обществената подкрепа, не за протест! Избраните на тези избори с какво право ще кажат, че представляват народа? Бакалска сметка", възмути се бившият председател на парламента..." - в. "24 часа".

"Ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в страни в ЕС ще падне, но ще остане за останалия свят. Това решиха депутатите от правната комисия, които разгледаха на първо четене 12 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. До изборите за президент остават 17 дни. Беше прието предложението на ГЕРБ при необходимост от ЦИК, включително в изборния ден, да може да се разреши гласуване в избирателни секции, извън страната с повече от една избирателна кутия.

Вестниците проследяват и скандала с върнатите на Анкара турски опозиционери.

"Още двама души са били предадени на Турция тихомълком от българските власти. Това съобщи БГНЕС, като се позова на турски медии, които цитират бившия вътрешен министър Ефкан Ала. Той дава показание пред комисия, разследваща опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли. Според Ала става дума за двама мъже, които са поддържали профила на Фуат Авни в "Туитър", през който изтекоха множество данни за злоупотреби и корупция в турското правителство. Не е ясно кога двамата мъже са били задържани и предадени. "Сега" зададе въпроси на пресцентъра на МВР. Оттам заявиха само, че не могат да потвърдят информацията. Неофициално източници от ДАНС казаха, че агенцията няма нищо общо със случая. Въпреки че бе на заседание на правителството, вътрешният министър Румяна Бъчварова не каза и дума по случая. Информацията за поредното предаване на противници на Ердоган идва само два дни след като стана ясно, че МВР е върнало седем души, допускайки куп нарушения на закона и конвенцията за правата на човека. Според изявлението на Ала организацията зад профила Фуат Авни е огромна. Бившият министър обяснява, че те са се занимавали с проучване на документи и досиета. Според него организацията годишно е подслушвала между 250 хил. и 1 млн. души, сред тях е имало дори хора от правителството. Властите в Турция обаче още не знаят колко точно души стоят зад Фуат Авни. Двама от тях обаче избягали у нас, но след това били предадени обратно. Скандалното мълчание на МВР вече се превръща в традиция. При предишния случай полицията мълча един ден, а след това заяви, че няма проблем хора да бъдат предавани по този начин, тъй като спогодбата за реадмисия с Турция изключва произнасяне на съда по експулсирането им. Стана ясно обаче, че седемте мъже нито са имали време, нито възможност да обжалват изгонването си. От МВР твърдят, че турците не са поискали убежище и адвокат." - в. "Сега".

Всекидневниците съобщават също, че бившият енергиен министър Петър Димитров е обвиняем по сделката за АЕЦ "Белене".

"Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Петър Димитров стана третият обвиняем заради АЕЦ "Белене". Очаквано разследването за злоупотребите със строежа на атомната електроцентрала не навлезе в събитията от по-ново време. Прокуратурата съобщи вчера, че Димитров не упражнил контрол върху бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които сключили договор с руската "Атомстройекспорт" за доставка на оборудване за АЕЦ. Според обвинението от умишленото бездействие на бившия министър последвала щета в особено големи размери - 77 млн. евро, и деянието е особено тежък случай, за който се полага до 12 г. затвор. Според прокуратурата бездействието му продължило от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември същата година. В този неясен период той не контролирал достатъчно Велков и Папазян, които сключили рамковия договор за доставка на оборудване за "Белене". С него НЕК поела всички разходи по изпълнението и от това произлязла щетата. Димитров е на свобода срещу подписка. Наложена му е забрана за напускане на страната. Възможно е да има още обвиняеми лица, съобщиха от прокуратурата." - в. "Труд".

Вестниците информират е за намерението на Кристалина Георгиева да изправи пред съда разпространителите на клевети срещу нея.

"Кристалина Георгиева е готова да защитава името си от клевети в съда. Реакцията ѝ вероятно е по повод на публикацията на швейцарския журналист Ян Кугелман, който в сайта на института "Форин полиси" твърди, че Георгиева е била агент на ДС. Ето и пълното изявление на Георгиева: "В отговор на последните атаки срещу мен трябва да кажа следното: Досега се въздържах да коментирам постоянните нападки по мой адрес въпреки многото манипулации и откровени лъжи, насочени както срещу мен, така и срещу институцията, в която работя. Не мога обаче повече да търпя кампанията за опетняване на името ми, водена срещу мен от месеци. Търпението си има граници. Обмисляла съм да предприема правни действия, но досега се въздържах-това вече приключи..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини