От х:

Днес в x:

Ровят около имоти на Доган. Преглед на националния печат

"Дума": Студентите поискаха охрана в общежитията и видеонаблюдение. Студентите искат засилена охрана от квалифицирани кадри в студентските общежития, навременна намеса на лекари от Бърза помощ при евентуално подадени сигнали, както и засилено видеонаблюдение на Студентския град и патрули, които да патрулират постоянно. Исканията на младите хора бяха прочетени вчера пред сградата на общината на район "Студентски" след края на протестното шествие на студентите от Медицинския университет. В него се включиха студенти от различни вузове, ректорите от Софийския университет проф. Иван Илчев, на МУ проф. Ваньо Митев, на НСА проф. Лъчезар Димитров и на ТУ проф. Камен Веселинов, преподаватели и ученици.
Участниците в шествието положиха венци пред клуб "Амнезия", където бе убит 20-годишният студент по фармация. Студентите запалиха свещи и прочетоха декларация, с която изразиха своята съпричастност към близките на загиналото момче.
Във всички пловдивски вузове вчера бе ден на траур. Студентските съвети на пловдивските университети също организираха траурно шествие.
С едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на загиналия студент Стоян Балтов.
Междувременно вчера бе обявено, че при проверка, извършена от служители на полицията и инспектори от Столичния инспектора на седем заведения - интернетклубове и дискотеки в Студентския град, миналата нощ не са установени нарушения по отношение на продажбата на алкохол и цигари на деца под 16-годишна възраст.

Затварят дискотеките в Студентския град, пише по темата и "Монитор". Затваряне на баровете, дискотеките и казината в Студентския град в столицата и незабавно спиране на реституцията там. За това призоваха вчера ректорите на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и на Националната спортна академия (НСА) проф. Лъчезар Димитров по време на траурното шествие, което студентите бяха организирали в памет на пребития до смърт техен колега Стоян Балтов в края на миналата седмица. "Сега тук е свърталище на публични домове и наркопласьори. Може би някъде трябва да се построи нов студентски град, който да си бъде само за студенти", обясни проф. Митев. "Студентите имат пълната ни подкрепа. Тук са ректорите на Лесотехническия университет, на НСА, на Химикотехнологичния и металургичен университет, на СУ "Св. Кл. Охридски" и Техническия университет, ръководството на УНСС. Никъде по света няма студентски кампус с казина и дискотеки", допълни ректорът на Медицинския университет.
"24 часа" също акцентира: Държавата в Студентски град, мутрите - вън! Държавата да влезе в Студентски град, а мутрите да излязат! Това поискаха младежите от протеста вчера. Две хиляди студенти изминаха в гробно мълчание разстоянието от мястото на убийството до общината в квартала. Час и половина момчета и момичета крачеха свели глави след портрета на загиналия им колега Стоян Балтов. Колоната тръгна от зала "Христо Ботев", като в челото й бяха ректорите на по-големите столични висши училища. Едва ли друг път толкова много хора на нашата възраст са вървели толкова дълго, мълчейки, коментираха студенти. Тягостно настроение съпътстваше колоната по целия път. По прозорците на общежитията също се показваха тъжни лица.
На мястото на убийството пред дискотека "Амнезия" хората стояха на колене около минута в памет на Стоян. Оставиха венци и цветя на мястото на убийството, което оттогава е оградено с камъни като своеобразен олтар
След това шествието продължи до районната община, откъдето хората се разотидоха.
Най-отпред на колоната вървяха приятелите и колегите на Стоян с негови портрети. По-назад се виждаха лозунги като "Върнете Студентски град на студентите" и "Вън мутрите от Студентски град".
Не се опитваме да сме като гръцките си колеги, просто искаме да живеем нормално и спокойно, да не се боим, че всеки ден може да стане нещо, обясни момиче. На пръсти се брояха полицаите наоколо.

Газът с 40% надолу, пише "Стандарт". До 40% по-евтин газ ни обещава Русия догодина. Синьото гориво ще поевтинее рязко заради сериозния спад в цената на петрола. "Малко е странно, че през последните месеци нефтът върви надолу, а газът поскъпва. Причината е, че цената на синьото гориво се определя според формула, която отчита нивата девет месеца назад."
Това заяви официалният говорител на руския гигант "Газпром" Сергей Куприянов, който дойде на посещение в София заедно с шефа на "Газпром експорт" Иля Кочеврин. Двамата се срещнаха само с бившия енергиен министър Румен Овчаров, който подписа договора с газовия гигант в края на 2006 г.
Поевтиняването на синьото гориво ще даде глътка въздух на икономиката ни.
Парното също ще поевтинее.
"24 часа":Крият депутат, обидил бездетна пациентка. Депутатът, подхвърлил реплика "Като не можете да заченете ин витро, елате ин виво" към представителка на пациентска организация, остава неизвестен 9 дни след заседанието на здравната комисия.
"Беше без брада и без очила, около 45 г. За първи път бях на заседание и не познавам депутатите", каза шефката на сдружение "Зачатие" Анна Зашева, която чула коментара по свой адрес. След лют спор депутатите одобриха проекта за създаване на фонд "Ин витро". Според него обществен фонд ще контролира 20-те млн. държавни лева за ин витро. По-късно проектът бе отхвърлен от комисията по бюджет.
"Шокирана съм от здравната комисия. Представях си сериозни хора, а те си крещяха и тропаха по масата", каза Зашева.
Комисията по здравеопазване е от 22-ма членове. "24 часа" попита 7 от тях за случилото се. Всички до един казват, че не са чули подобна реплика, включително председателят Борислав Китов. Той отрече лично да е укротявал депутатския хумор. "Има запис и стенограма, в тях такова нещо няма. Нека кажат кой е и ще вземем мерки", отсече Китов.
"Труд": Депутати ровят около т.нар. хотел на Доган. Далавера, в която е замесена общината в Девин за прословутия спа-хотел "Орфей", вероятно ще нищят депутатите от комисията по корупция, научи "Труд".
През седмицата в секретното деловодство на парламента пристигнали документи от НАП, след като комисията настоя за проверка на собствеността и съдържателите на шест имота. Причина за проверката стана сигнал на ДСБ, според който въпросните имоти, сред които и "Орфей", са свързани с ДПС и лидера им Ахмед Доган.
През 2004 г. бившият балнеосанаториум е бил отдаден на концесия от община Девин на фирмата "Еконейчър груп", разказаха запознати. Според фирмения регистър ДАКСИ фирмата е на бизнесмена Николай Вълканов, свързан с покойния шеф на "Мултигруп" Илия Павлов.
По неофициална информация концесията била за 30 г., но на третата година е била разтрогната по взаимно съгласие. Общината обезщетила концесионера "с доста голяма сума" за направените през това време инвестици. Малко по-късно "Еконейчър груп" и община Девин направили смесено дружество. Местната администрация пък апортирала хотел "Орфей" в него, разказаха запознати. В писмото от НАП до депутатите обаче нямало категорични изводи по случая, твърдят депутати.
Данни и за ВИП-комплекса "Каса Домини" в Рибарица пратили от НАП на депутатите. Според мълвата, в документите пишело, че земята, на която е построен хотела, е била на близки на депутата от ДПС Алиосман Имамов - имали същата фамилия. Те продали два терена - общо около 3 дка на много ниска цена - под 20 000 лв. Зад сделката стояла фирма "Каин Их".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини